Ouders, breng jullie kinderen liever niet met de auto naar school

De stad Karlsruhe heeft zelfs speciale halteborden (‘Elternhalt’ = ‘Oudersstop’) laten maken om duidelijk te maken waar de ouders met hun kinderen mogen stoppen. De borden bevinden zich op 100 tot 500 meter afstand van de school.

Volgens een Zweeds onderzoek veroorzaken de ouders van schoolkinderen met hun ouders-taxi niet dagelijkse verkeersinfarcten op de straat voor de school, maar richten ze hun kinderen ook behoorlijke schade aan. Psychologen hebben kinderen geobserveerd die met de auto naar school worden gebracht. Conclusie: ouders doen hun kinderen hiermee geen plezier.


In de jaren 70 ging 90 procent van de schoolkinderen in Duitsland op eigen houtje naar school. In 2012 bedroeg dit aantal volgens het gerenommeerde enquêtebureau Forsa nog 50 procent. Andere onderzoeken hebben het zelfs over 30 procent. Daarbij is de nabij gelegen school in de meeste gevallen niet zo ver weg of niet zo slecht te bereiken om een ritje met de auto als noodzakelijk te zien.

“We moeten opnieuw nadenken over de wegen naar school voor onze kinderen”, zegt de Zweedse psychologe Jessica Westman van de universiteit van Karlstad bij Spiegel Online. Ze heeft leerlingen van de basisschool geobserveerd. “Het ritje met de auto maakt de kinderen moe en passief. Het beste is om met vrienden naar school te gaan, lopend, op de fiets of met de schoolbus.”

Psycholoog Klaus Seifried meent dat veel ouders zich te veel om hun kinderen bekommeren. “Een deel van de ouders is te veel met de kinderen bezig en wil alle mogelijke gevaar uitsluiten. Sommige ouders brengen hun kinderen van 16 nog dagelijks met de auto naar school.” Westman noemt gemak als hoofdreden voor het met de auto wegbrengen van de kinderen: zo kan iedereen ’s ochtends een paar minuten langer slapen.

Wat wordt de kinderen onthouden? In een groep onderweg zijn, verhalen vertellen en geheimen delen, omwegen en binnenplaatsen ontdekken of een keertje belletje trekken. Volgens Seifried is het belangrijk dat kinderen zelf iets voor elkaar krijgen. “Gaan ze in hun eentje naar school, dan creëren ze hun eigen, kleine levensruimte die ze met hun vrienden ontdekken. Specialisten adviseren daarom om jonge kinderen in een groep samen naar school te laten lopen, in het begin onder begeleiding van volwassenen.

Zelfs de ADAC, de Duitse pendant van de ANWB, waarschuwt voor de ‘ouders-taxi’. Het argument dat de weg naar school te gevaarlijk is, dat wordt aan de hand van statistieken weerlegd door Hannelore Herlan van de Deutsche Verkehrswacht. Die cijfers zeggen dat de meeste kinderen verongelukken in de auto van de ouders, niet als voetganger op de weg naar school. “In de regel is het geen bron van gevaar als kinderen samen op weg naar school gaan”, zegt ze. Kinderen die telkens worden gebracht, hebben daarentegen vaak problemen in het verkeer. “Ze worden pas veel later mondige verkeersdeelnemers, leren pas later hoe ze met andere verkeersdeelnemers moeten omgaan”, aldus Herlan.

Het bewustzijn voor een gevaarlijke situatie is groter bij kinderen die de korte weg naar school alleen mogen afleggen. Tegelijkertijd zijn die kinderen tijdens de les beter gehumeurd, beter geconcentreerd, fitter en sociaal beter geïntegreerd. “Kinderen die niet met anderen lopen of de bus nemen, voelen zich vaak ook buitengesloten”, legt Westman uit. Spelen, plannen smeden, vrienden vinden, veel gaat aan de neus van die kinderen voorbij. De kinderen die tijdens het onderzoek werden bevraagd hadden gewoon meer plezier met hun klasgenootjes op weg naar school.

Als het dan toch per se noodzakelijk is om een kind met de auto naar school te brengen, dan heeft de Zweedse psychologe een advies: “De weg naar school kan het fundament voor de rest van de dag zijn”, onderstreept Westman. Als de ouders nu écht geen andere keuze hebben? “Dan moeten ze plezier met hun kinderen hebben, spelletjes spelen en luid met de radio meezingen.”

In de regel heerst in de ouders-taxi echter geen plezier maar vooral stress. Bij sommige scholen moest de politie eraan te pas komen, omdat ouders zich zo in strijd met de verkeersvoorschriften gedroegen, dat eigenlijk hun rijbewijs ingevorderd had moeten worden.

BRON
Spiegel Online: Warum Eltern ihre Kinder nicht zur Schule fahren sollten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.