Bestsellers in Duitsland

Het Amerikaanse literatuurtijdschrift The Boookman begon in 1895 als eerste tijdschrift ter wereld met een bestsellerlijst voor boeken. In Duitsland verscheen in 1927 de eerste bestsellerlijst in het tijdschrift Die literarische Welt. Deze onregelmatig verschijnende eigen opsomming met boektitels leidde tot de nodige discussies. De eerst drie titels luidden Steppenwolf van Hermann Hesse, Der Teufel van Alfred Neumann en Die Leute auf Borg van Gunnar Gunnarsson.

De belangstelling voor een lijst met bestsellers was in die tijd zeer gering. Het Duitse vakblad van de belangenvereniging voor boekhandels (Das Börsenblatt für den Deutschen Buchhandel) noemde een lijst met bestsellers een “verdere vernauwing en vervlakking van het geestelijk leven”. Om die reden was het project in 1928 alweer van de baan.

Pas begin jaren zestig verschenen er weer lijsten met bestsellers in de media. Eerst kwam Die Zeit met de zogenaamde Seller-Teller, vlak daarna publiceerde Der Spiegel zijn SPIEGEL-Bestsellers. Sinds 1971 stelt het Duitse vakblad voor de Duitstalige boekhandel buchreport de bestsellerlijsten voor Spiegel samen.

Vanaf het jaar 2001 worden de verkoopgegevens van meer dan 400 representatief uitgekozen boekhandels in Duitsland aan het einde van de week direct via het economische goederensysteem van de boekhandel naar de Spiegel Bestseller server overgebracht. De concurrent van Spiegel is het tijdschrift Focus dat door het bedrijf Media Control een eigen lijst met bestsellers laat samenstellen.

De lijsten van Spiegel zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:
1. Hardcover Bellestrik (romans met hardcover)
2. Paperback Belletristik (romans paperback uitgave)
3. Taschenbuch Belletristik (romans pocketuitgave)
4. Hardcover Sachbücher ((semi-)wetenschappelijke boeken met hardcover)
5. Paperback Sachbücher ((semi-)wetenschappelijke boeken paperback uitgave)
6. Taschenbuch Sachbücher ((semi-)wetenschappelijke boeken pocketuitgave)
7. Jugendbücher (jeugdboeken)
8. Bilderbücher (prentenboeken)
9. Kinderbücher (kinderboeken)
10. Sachbücher für Kinder (kennisboeken voor kinderen)

De huidige SPIEGEL BESTSELLER Top 5:
1. Olga – Bernard Schlink (NL: Olga)
2. Tyll – Daniel Kehlmann (NL: Tijl)
3. Die Geschichte der Bienen – Maja Lunde (NL: De geschiedenis van de bijen)
4. Flugangst 71 – Sebastian Fitzek (Niet vertaald)
5. Was man von hier aus sehen kann – Marinana Leky (NL: Vanuit hier zie je alles)

Link naar de actuele SPIEGEL-Bestsellerliste:
https://www.buchreport.de/spiegel-bestseller/

Literatuurrecencent Denis Scheck bespreekt de SPIEGEL-Bestsellerliste:

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.