Das ist die Berliner Luft, Luft, Luft

Berliner Luft  of Der Berliner Luft is een lied dat componist Paul Lincke in 1904 voor Heinrich Bolten-Baeckers schreef. Het lied drukt het vrije levensgevoel in Berlijn uit en stamt uit de operette “Frau Luna’.

Berliner Luft geldt als officieus volkslied van de stad Berlijn en wordt vaak gespeeld tijdens optredens van militaire kapellen. Het is overigens ook het traditionele afsluitingsstuk van het Berlijnse symfonieorkest Berliner Philharmoniker in het openluchttheater Waldbühne en van de Elblandfestspiele in Wittenberge.

De in Duitsland bekende Berlijners Edith Hancke en Harald Juhnke zongen het lied in 1979:

Er bestaat ook een Nederlandstalige cover van het lied. Daarbij gaat het niet over Berlijn, maar over een reisje langs de Rijn. Het werd in 1906 uitgevoerd door Louis Davids met zijn zus Rika Davids. De muziekcompositie van Paul Lincke werd destijds gekocht op een buitenlandse liedjesbeurs, aldus Wikipedia.

In 1969 werd Een reisje langs de Rijn populair door een uitvoering van Willy Alberti en Willeke Alberti. Hieronder een fragment:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.