Kafka handschrift brengt 150.000 euro op

Zes uit een notitieboek gescheurde pagina’s met het handschrift van Franz Kafka leverden afgelopen zaterdag bij een veiling in Hamburg 150.000 euro op. Het gaat om een met de hand geschreven inleiding tot een romanproject van Kafka en zijn vriend Max Brod (1884-1968), aldus veilingmeester Christian Hesse.

De beide schrijvers wilden in 1911 samen een roman met de titel Richard und Samuel schrijven. De inhoud zou een gemeenschappelijke reis van de beide hoofdpersonages door Zwitserland en Noord-Italie beslaan. De personages zouden voor de beide schrijvers staan.

Door de verschillende werkwijzen van Kafka en Brod is het project mislukt. Alleen een eerste hoofdstuk verscheen in 1912 in het literaire blad Herderblättern. De met de hand geschreven inleiding bevond zich sinds 1983 in Zwitsers privé-eigendom.

De veiling in Hamburg is de eerste veiling van een Kafka handschrift sinds 1988. Destijds kwam het manuscript van Der Prozess onder de hamer en leverde bijna 1,8 miljoen euro op. Het minimale bod voor de zes beschreven bladzijden uit 1911 bedroeg 90.000 euro. De koper, die anoniem wil blijven, legde uiteindelijk 150.000 euro op tafel. Volgens veilingmeester Christian Hesse komen de zes pagina’s terecht in een privé-verzameling.

Bronnen

NDR
Kafka-Handschrift bringt 150.000 Euro ein

Tagesanzeiger
Kafka-Handschrift für 150’000 Euro versteigert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.