Indrukwekkend ooggetuigenverslag vanaf Nederlandse viskotter

Het Nederlandse vissersschip Sea Watch 1

Vanaf vandaag gaat in de Berlijnse wijk Neukölln voor de tweede keer het jaarlijkse festival Offenes Neukölln van start. Hierbij staat een veelzijdig en solidair Neukölln centraal.

In het Erdemuseum van de Nederlandse kunstenares Li Koelan zal de foto-tentoonstelling BLACK BOX van Fabienne Brozio te zien zijn. Deze expositie gaat vanavond om 19 uur van start.

Ooggetuige
BLACK BOX is een indrukwekkend ooggetuigenverslag van Fabienne Brozio. Zij was één maand op de Egeïsche Zee en verbleef op een meer dan honderd jaar oude Nederlandse viskotter van de particuliere hulporganisatie Sea Watch . Morgenavond zal ze om 19:30 uur een voordracht houden en over haar aangrijpende ervaringen vertellen. Tijdens de missie nabij de Grieks-Turkse grens hield ze het werk van Frontex, de kustwacht en de NATO scherp in de gaten.

Sea Watch
De Nederlandse vissersboot is eigendom van Sea Watch, de organisatie die in 2015 in het leven werd geroepen door de Duitser Harald Höppner. Samen met vrienden wilde hij vluchtelingen redden die op zee in nood waren geraakt. De uit Brandenburg afkomstige initiatiefnemer kocht voor 60.000 euro een oude, Nederlandse kotter en doopte hem MS Sea Watch. Na een flinke opknapbeurt werd het schip bepakt met drinkwater, levensmiddelen en andere reddingmiddelen en zette koers richting Malta.

Hulp bieden
Höppner kwam op het idee, omdat hij de televisiebeelden van stervende mensen in de Middellandse Zee niet langer meer kon aanzien. Voor hem was er slechts één mogelijke oplossing: een schip pakken en er naartoe varen. Onder het dek van het schip legde hij 200 zwemvesten en reddingseilanden voor 500 mensen klaar. De boot kon zelf maar weinig vluchtelingen aan boord opnemen.

In april 2015 besteedden de Duitse media veel aandacht aan de actie. In een bijdrage op Deutschlandfunk zei Höppner: “We hebben overlegd. Als we er naartoe varen en in een noodsituatie terechtkomen – niet van ons schip maar van een ander – dan ben je volgens het internationale zeerecht verplicht hulp aan te bieden. Anders maak je je strafbaar. En aangezien we niet zelf kunnen helpen, moeten we hulptroepen via de boordradio oproepen. En dat zullen we doen.”

Monitoring Mission
Fabienne Brozio voer in het kader van de Monitoring Mission van Sea-Watch e.V. een maand lang op het oude vissersschip en hield de Grieks-Turkse grens in de gaten. Zeven maanden later richtte ze de vereniging MARE LIBERUM op om ter plekke het werk met gelijkgezinden voort te zetten.

Offenes Neukölln 
Offenes Neukölln is in 2016 in het leven geroepen nadat extreem-rechtse personen talrijke aanvallen hadden geopend op mensen die zich inzetten voor een veelzijdig Neukölln en tegen racisme en afgrenzing.

In november vorig jaar werden 16 zogenaamde Stolpersteinen beschadigd, in februari stonden er opnieuw auto’s in brand, in april werd – een paar dagen na de onthulling – het monument voor Burak Bektaş moedwillig vernield.

Met het festival wil de organisatie laten zien hoe veelzijdig, leefbaar en strijdbaar Neukölln is. “We laten ons niet intimideren en staan de straat niet aan extreem-rechtse personen af! Samen met meer dan 100 acteurs en actrices uit heel Neukölln geven we dit weekend een duidelijk signaal af voor verscheidenheid, democratie en solidariteit”, aldus de tekst op de website van de organisatie.

BLACK BOX – 1 Monat in der Ägäis, 1 Monat Sea Watch. Vortrag von Fabienne Brozio
Opening expositie:
vrijdag 01/06: 19 – 22 uur
zaterdag 02/06: 14 – 22 uur
Zondag 03/06: 14 – 19 uur

Lezing/voordracht van Fabienne Brozio:
Zaterdag 02/06: 19:30 uur
Website: http://erdemuseum.de/de/aktuelles/

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.