Verfilming Houellebecq’s veel bediscussieerde bestseller op Duitse televisie

Foto: © rbb/NFP/Christine Schroeder

Gisteren zond de Duitse omroep ARD Unterwerfung uit. Dit is de verfilming van de veel bediscussieerde bestseller  Soumission van Michel Houellebecq.  De film is nog tot 13 juni 2018 in het ARD media-archief te bekijken.

“Boek Houellebecq zorgde al voor ophef met fictieve moslimpresident”, schreef het Vlaamse dagblad De Morgen in 2015. De Duitse Literatuurcriticus Peter Claus noemde de verfilming gisteren op de Duitse cultuurzender Deutschlandfunk Kultur “ganz großes Fernsehen”.

Parijs 2022. François is literatuurwetenschapper en drinker. Zijn relaties duren niet langer dan een jaar, hij leidt een tevredenstellend leven. Totdat de islamistische politicus Mohamed Ben Abbes president van Frankrijk wordt, het patriarchaat en de polygamie invoert en François zijn baan verliest. In een toenemende vereenzaming krijgt hij het aanbod van de rector Rediger om zijn werk als professor aan de Sorbonne weer op te pakken, onder één voorwaarde: hij moet zich tot de islam bekeren.

Met het uitzicht op meer geld en meerdere vrouwen probeert de Rediger, de rector van universiteit, François tot de islam te bekeren (Foto: © rbb/NFP/Stephannie Kulbach)

De roman Soumission (Onderwerping) van Michel Houellebecq is met zijn scherpe, vooruitziende blik het boek van onze tijd. Hoewel de roman vóór de terroristische aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo werd geschreven, schildert Houellebecq met dystopische overdrijving de problemen die Frankrijk en Europa sindsdien verstoren en veranderen en ons dwingen te erkennen dat onze waarden voor vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

In opdracht van de Duitse omroep RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg) heeft de NFP (producent: Clemens Schaeffer) Michel Houellebecqs bestseller Unterwerfung in 2017 verfilmd. Titus Selge schreef het scenario en voerde de regie. Zijn televisieversie combineert fragmenten van de gevierde gelijknamige toneelensceneringvan Karin Beier in het Deutsche Schauspielhaus in Hamburg met filmscènes tot een buitengewoon televisiestuk.

Bekijk hier de film

Volkskrant 2014
Houllebecq terug met provocatieve roman: Islamitische president Frankrijk

VPRO 2015
‘Soumission’, de spraakmakende nieuwe roman van de Franse Michel Houellebecq die vandaag verschijnt, is een onrustbarend what-if scenario over islamitisch Frankrijk.

Trouw 2015
Van Submission naar Soumission: is Houellebecq de nieuwe Van Gogh?

Knack 2014
Nieuwe roman Michel Houellebecq laat islam in Frankrijk zegevieren

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.