Oplossing uit angst voor machtsverlies

Christian Nitsche (Foto: © Bayerische Rundfunk)

Bovenstaande titel is niet van mij, maar staat boven een interessant commentaar van Christian Nitsche,  hoofdredacteur van de Bayerische Rundfunk. Daarna volgen deze inleidende woorden:

“De afstand tussen de CDU en CSU is vandaag niet kleiner geworden – in tegendeel. Na de overeenstemming tussen de zusterpartijen werd naar buiten toe een oplossing verkondigd. De beide voorzitters hebben zich doodgewerkt – op kosten van het vertrouwen. Pas een nieuw leidersduo zou de wonden weer kunnen helen, meent Christian Nitsche, hoofdredacteur van de Bayerische Rundfunk.

Vervolgens schrijft Nitsche dat het doel van zelfbehoud sterker was. “CDU en CSU zijn niet uit elkaar gedreven. De fracties schenen hun partijleiders vandaag al bijna in gijzeling te nemen om eindelijk een oplossing in de asielstrijd te vinden. Zonder die strijd was de benaming Union (lees hier de betekenis van de Duitse Union) voor beide partijen afgedaan. Die avond zou het begin van een wederzijds afslachtingsproces zijn geworden.

Het drama van de laatste dagen heeft iets nieuws aan het licht gebracht: een steeds sterker wantrouwen en afgunst verbindt Angela Merkel en Horst Seehofer met elkaar. Alleen de druk van machtsverlies bewoog ze tot een oplossing. De CSU en Horst Seehofer kunnen nu opscheppen en pochen dat ze er tenminste binnen de Union een scherpere asielpolitiek doorgejaagd hebben. Ze zullen het als historische overwinning vieren: de kleine partij wijst de grotere de weg.

Maar het verlies aan krachten en de beschadiging van het vertrouwen zullen nog lang nawerken. De afstand tussen de beide partijen is vandaag niet kleiner, maar groter geworden. Er is een nieuw leidersduo nodig dat de familiebanden van de zusterpartijen weer verstevigt. In het asielvraagstuk hebben Merkel en Seehofer zinloos gestreden en hun onderlinge krachten verbruikt. Maar desondanks hebben ze het voor elkaar gekregen de AfD de wind uit de zeilen te nemen. De parolen van deze populisten spreken steeds minder aan. Al met al dus een goede dag.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.