Suiker zonder calorieën binnenkort als officieel levensmiddel in Europa

Vorig jaar schreef Marjolein Streur al een bijdrage op Foodlog over bijzondere suiker, waaronder allulose. Nu is de Duitse start-up Savanna Ingredients van start gegaan met de productie van deze echte suiker zonder calorieën. Dit ontwikkelingsproject van functionele koolhydraten wordt met een subsidie van het Duitse ministerie voor Voeding en Landbouw (BMEL: Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft) ondersteund.

De start-up Savanna Ingredients uit Elsdorf bij Keulen produceert echte suiker zonder calorieën. Manager dr. Timo Koch: “In de natuur komt natuurlijke suiker zonder calorieën voor, alleen tot nu toe in zeer kleine hoeveelheden. Wij hebben de natuurlijke weg toegankelijk gemaakt en een proces ontwikkeld om echte suiker zonder calorieën op grote schaal als bietsuiker te produceren.”

Dat is een ingewikkeld levensmiddeltechnologisch proces waarvoor Savanna Ingredients de passende patenten heeft laten registreren. Dr. Timo Koch: “In het proces veredelen we de natuurlijke bietsuiker door zijn molecuulstructuur verder te ontwikkelen, ja, te versleutelen en de calorie in zekere zin ‘in te kapselen’. Ons lichaam herkent bij de stofwisseling de allulose niet meer als energieleverancier. De allulose wordt niet meer aan het lichaam gebonden, maar de calorieën worden in zekere zin uitgescheiden. In de wetenschap heet deze suiker zonder calorieën allulose.”

Savanna Ingredients zal binnenkort de officiële toelating van hun allulose als levensmiddel in Europa aanvragen. Op de locatie in Elsdorf worden momenteel productiecapaciteiten voor functionele koolhydraten uitgebouwd. De smaak en functionele eigenschappen maken allulose geschikt voor het zoeter maken van dranken en spijzen. Allulose bevat een restwaarde aan calorieën van 0,2 kcal (ter vergelijking: een gram klassieke suiker bevat 4 kcal, een gram olijfolie 9 kcal). Net zoals alcoholvrije bieren een minimale restwaarde alcohol bevatten, is ervan uit te gaan dat de Europese toelatingsinstantie de nieuwe suiker als “calorievrij” zal erkennen.

Savanna Ingredients GmbH is een start-up die is ontstaan uit het Innovation Center van suikerproducent Pfeifer & Langen. Savanna ontwikkelt zogenaamde functionele koolhydraten, oftewel: nieuwe suikersoorten met specifieke eigenschappen. Een ander Savanna product is cellobiose – een soort lactosevrije lactose. Hiermee zouden mensen die allergisch zijn voor lactose de lactose kunnen vervangen. Tegelijkertijd bevat cellobiose – ook een natuurlijke suiker – de helft van het aantal calorieën in vergelijking met de klassieke suiker.

Download persbericht van Savanna Ingredients :
Duits (PDF-300.9 KB)
Engels (PDF-260.9 KB)

DUITSE MEDIA
GOURMETWELTEN: Zucker ohne Kalorien
Allgemeinene Bäckerzeitung: Zucker ohne Kalorien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.