Vonnis hoogste rechter Duitsland: ouders mogen Facebook account gestorven dochter (15) inzien

Social media concept jigsaw piece reading marketing, networking, community, internet etc

De ouders van een gestorven meisje in Duitsland hebben als erfgenamen recht om haar Facebook account te bekijken. Dat oordeel velde het Bundesgerichtshof (BGH), de hoogste instantie van de gewone rechtspraak van de Bondsrepubliek Duitsland, afgelopen donderdag

Facebook moet de ouders van het gestorven meisje als zijnde de erfgenamen de toegang tot het sinds vijf en een half jaar geblokkeerde gebruikersaccount bezorgen. Dat heeft het hooggerechtshof in Karlsruhe besloten. De rechters hieven daarmee afgelopen donderdag een oordeel van het Berlijnse gerechtshof op. Daarin werd het account nog geblokkeerd vanwege het recht op telecommunicatiegeheim (Fernmeldegeheimnis).

De ouders hoopten dat de privé-inhoud van de Facebookpagina opheldering zou kunnen verschaffen over de omstandigheden rond de dood van de 15-jarige. Ook brieven en dagboeken gingen naar de erfgenamen, zei de voorzittende rechter Ulrich Herrmann bij de uitspraak van het vonnis. Er is geen reden digitale inhouden anders te behandelen.

De ouders zijn in bezit van de toegangsgegevens van hun gestorven dochter. Haar gebruiksaccount was door Facebook in de zogenaamde herdenkingsstatus gezet. Als dan de inloggegevens worden ingetypt, verschijnt een verwijzing naar deze toestand. Er kan geen gebruik worden gemaakt van de gegevens. Volgens Facebook werd deze herdenkingsstatus door een gebruiker in werking gezet die de ouders van de gestorvene niet kennen. Vanwege de wet op de gegevens- en privacybescherming weigerde het sociale netwerk de naam te verstrekken.

In eerste instantie had de Berlijnse arrondissementsrechtbank in 2015 een besluit in het voordeel van de moeder genomen. Facebook ging echter in hoger beroep. Daardoor landde de beslissing bij het Berlijnse gerechtshof en nu bij het BGH.

Facebook wilde de inhoud van het account niet vrijgeven, omdat vrienden van het meisje er op hadden vertrouwd dat de uitgewisselde berichten privé zouden blijven. Voor het BGH is dat echter geen argument. De afzender van een bericht op Facebook kan er weliswaar op vertrouwen dat deze naar een bepaald gebruikersaccount gaat, maar niet naar een bepaalde persoon. De rechters wezen het ook van de hand de inhouden nadien op persoonlijk gevoelige informatie te differentiëren. Dat is bij het erfrecht over het algemeen niet gebruikelijk.

BRON
BGH-Urteil: Eltern dürfen Facebook-Konto der toten Tochter einsehen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.