CSU-protest tegen een protest

In München is vanochtend een demonstratie tegen de vluchtelingenpolitiek van de CSU (Seehofer) van start gegaan. Interessant en opvallend detail: de CSU hing kort voor de demonstratie plakkaten op om niet aan de demonstratie deel te nemen.

Demo tegen demo
Een partij die tegen een demonstratie demonstreert. Dat is niet echt gebruikelijk, maar binnen de CSU schijnen de zenuwen bloot te liggen. Dat schrijft die Zeit vandaag. De stedelijke CSU-fractie in München probeerde het evenement, dat werd aangekondigd met de hashtag #ausgehetzt,  te verhinderen. Afgelopen nacht liet de CSU talrijke plakkaten in de binnenstad van München ophangen met daarop de tekst: “Ja zum politischen Anstand” – “Nein zu #ausgehetzt” – “Bayern lässt sich nicht verhetzen”” (vertaald: “Ja tegen politiek fatsoen” – “Nee tegen #uit met ophitsen” – “Beieren laat zich niet ophitsen”).

Ondertussen is de demonstratie aan de Goetheplatz in München van start gegaan en zal verder door de binnenstad voeren. De organisatoren hebben op verschillende manieren laten weten dat het bij de demonstratie gaat om thema’s als asiel, migratie, wonen, werk, sociale politiek, gelijkstelling en de heftig omstreden Beierse politiewet (PAG). Onder het woord “ausgehetzt” (uit met ophitsen) hebben 130 organisaties en twee bekende theaters uit München opgeroepen ‘een signaal af te geven tegen de massieve ruk naar rechts in de samenleving’ en gezamenlijk tegen ‘een politiek van de angst’ op te treden.

De CSU voelt zich door de demonstratie aangevallen, omdat deze zich expliciet tegen de vluchtelingenpolitiek van de partij richt. Op het plakkaat zijn prominent de hoofden van de minister van Binnenlandse Zaken en partijleider Horst Seehofer, de Beierse minister-president Markus Söder en de CSU-afgevaardigde in de Bondsdag (Tweede Kamer) Alexander Dobrindt te zien.

Machtsstrijd
Al in een eerder stadium probeerde de CSU de demonstratie te verhinderen. Daarbij ontstond een publieke machtsstrijd tussen de partij en de beide intendanten van de Münchener Kammerspiele en het Volkstheater, respectievelijk Matthias Lilienthal en Christian Stückl. Manuel Pretzl, fractievoorzitter van de CSU in München, eiste van burgemeester Dieter Reiter (SPD) dat hij de Kammerspiele zou verbieden om tot de demonstratie op te roepen en wettelijk geldende maatregelen tegen de verantwoordelijke personen te nemen.

Contractverlenging tot 2025 voor intendant Christian Stückl (l). Rechts Münchens cultuurraadslid Hans-Georg Küppers. Foto: Gabriela Neeb.

Lilienthal was één van de eerste personen die de oproep tot demonstratie ondertekende. Toen afgelopen woensdag het contract van Stückl werd verlengd, bleef de tweede burgemeester van München Josef Schmid (CSU) demonstratief op grote afstand en rechtvaardige zijn stap als neutraliteitsgebod. Stückl en Lilienthal hadden niet als privépersonen maar als theaterdirecteur tot de demonstratie opgeroepen, zei Schmid. Openbare instituten zoals stadsschouwburgen dienen ‘zich met reden eraan te houden zich politiek neutraal op te stellen.’

Stückl zei tegen de omroep Bayerische Rundfunk dat de demonstratie geen evenement is tegen een politieke partij, maar een evenement “tegen de verruwing van de taal en tegen ophitserij”. Hij vindt niet dat hij politiek neutraal moet zijn. Maar als dat zo zou moeten zijn,  ‘dan moet men mij terechtwijzen. Toch blijf ik erachter staan.”

Solidariteit
De SPD toonde zich ontzet over het optreden van de CSU en sprak van een ‘dieptepunt van democratische basisbegrippen.” In de afgelopen dagen hebben ook talrijke culturele instituten van de Beierse hoofdstad zich met de beide intendanten solidair verklaard. Martin Kušej van het eveneens stedelijke Residenztheater verklaarde: ” Het kan niet zo zijn dat er tegen de collega’s met disciplinaire maatregelen wordt gedreigd, omdat ze een demonstratie ondersteunen die o.a. de waarden van ons democratisch bestel wil versterken.”

Ook Bernhard Purin, directeur van het Joodse Museum (Jüdische Museum München), toonde zich solidair: “Ik wil en kan het niet aanvaarden dat aan fundamentele waarden, waar ook het stedelijke Joodse Museum voor staat, wordt getwijfeld. Dat zou ons werk ongeloofwaardig maken.”

Bron
Die Zeit: Der CSU-Protest gegen den Protest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.