Duitse steden in Noordrijn-Westfalen willen meer vluchtelingen opnemen

Thomas Geisel (l), burgemeester van Düsseldorf, Henriette Reker, burgemeester van Keulen en Ashok Sridharan, burgemeester van Bonn bieden in een brief aan bondskanselier dr. Angela Merkel humanitaire hulp voor vluchtelingen aan © Düsseldorf Tourismus

Een signaal voor afgeven voor humaniteit, voor het recht op asiel en voor de integratie van vluchtelingen, dat zou ik ook zo graag in Nederland willen zien. Zo’n signaal afgeven kan iedere partij, links of rechts. De burgemeesters van de Duitse steden Bonn (Ashol Sridhara van de CDU), Düsseldorf (Thomas Geisel van de SPD) en Keulen (Henriette Reker, partijloos) hebben zo’n signaal afgegeven.

Afgelopen donderdag boden de drie burgemeesters aan om meer in nood geraakte vluchtelingen op te willen nemen. Dat deden ze in een gezamenlijke, open brief aan Angela Merkel. De burgemeesters zetten zich er ook voor in om reddingen op de Middellandse Zee uit humanitaire overwegingen weer mogelijk te maken. “Onze steden kunnen en willen in nood geraakte vluchtelingen opnemen.”

In de brief staat verder: “Wij willen ons tegen de vermeende heersende stemming opstellen dat hekken en muren van een Europees verdeelsysteem de nood van de vluchtelingen kunnen oplossen.” Volgens de internationale organisatie voor immigratie (IOM) zijn in dit jaar al meer dan 1.400 mensen bij de vlucht over de Middellandse Zee om het leven gekomen.

De hoogte vertegenwoordiger van de Evangelische kerk in Rheinland, Manfred Rekowski, toonde zich dankbaar dat de discussie om een humane vluchtelingspolitiek weer nieuw leven wordt ingeblazen. Rekowski hoopt dat de geluiden uit het Rijngebied worden gehoord. Midden juli was hij op Malta om zichzelf een beeld te verschaffen van de reddingen op zee. Het aartsbisdom Keulen weigerde echter zonder opgaaf van reden commentaar te geven. De vluchtelingenorganisatie Seebrücke ondersteunt de actie van de drie burgemeesters om in nood geraakte vluchtelingen op te nemen en ziet dit als een belangrijk signaal.

Bronnen

Der Spiegel: “Ein Signal für Humanität”

WDR: NRW-Städte wollen mehr Flüchtlinge aufnehmen

Der Tagesspiegel: Bonn, Düsseldorf und Köln wollen gerettete Flüchtlinge aufnehmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.