Duitse kunstenaars in de bres voor het redden van mensenlevens op zee

Herbert Grönemeyer. Photo credits: Kevin McElvaney / SOS MEDITERRANEE

Vandaag vaart het reddingsschip „Aquarius“ weer richting de internationale wateren voor de Libische kust. Dat is de aanleiding voor meer dan 20 Duitse kunstenaars om zich in reddingsvesten te laten fotograferen en daarmee solidariteit te tonen met mensen die op de Middellandse Zee vluchtelingen in nood redden.

Onder de deelnemers bevinden zich o.a. Herbert Grönemeyer, Heike Makatsch, Max Herre, Joy Denalane, Die Beginner en Jan Delay. Dat liet een woordvoerster van de hulporganisatie SOS Méditerranée vandaag weten. Ook de zanger Udo Lindenberg ondersteunt deze actie door net als tientallen andere personen een open brief te ondertekenen.

De brief in de Süddeutsche Zeitung van vandaag

Deze open brief van SOS Méditerranée verscheen vandaag in de Süddeutsche Zeitung. In de brief doen talrijke persoonlijkheden uit Europa een oproep om de missie van Aquarius – het redden van levens –  te ondersteunen. De complete brief met de namen van de ondertekenaars staat ook online. Hieronder de vertaling van de brief.

Open brief

Verklaring van SOS MEDITERRANEE m.b.t. het uitvaren van de Aquarius

Het reddingsschip Aquarius kiest weer het ruime sop en wij, de ondertekenaars, ondersteunen de inzet van dit schip.

Sinds de schepen van de civiele zeeredding gehinderd worden om voor de Libische kust humanitaire hulp te verlenen en levens te redden, zijn in de Middellandse Zee minstens 717 mensen verdronken.

Aquarius, het door de civiele, Europese zeereddingsorganisatie SOS MEDITERRANEE gecharterde en gezamenlijk met Artsen zonder Grenzen opererende reddingsschip, begeeft zich sinds begin augustus weer op zee, omdat er op de Middellandse Zee nog steeds mensen sterven die op de vlucht zijn. Het schip is weer op zee, omdat Aquarius het redden van mensenlevens als zijn opgave beschouwt, net als dat dit de plicht is van alle schepen en hun bemanningen op de Middellandse Zee. Momenteel zijn de bestaande capaciteiten om op zee mensenlevens te redden zo ontoereikend als nog niet tevoren.

Aquarius keert terug naar de internationale wateren voor de kust van Libië om efficiënte, professionele, humanitaire hulp te bieden. Daarmee handelt het schip volgens de richtlijnen van het internationale recht.

Sommigen beweren dat mensen uit Libië via zee willen vluchten, omdat schepen zoals Aquarius ter plekke zijn. Onderzoeken tonen aan dat deze vermoedelijke samenhang niet standhoudt bij een empirisch onderzoek. De inzet van Aquarius volgt enkel en alleen een verplichting waarvan de oorsprong in het internationale zeerecht ligt: de snelst mogelijke redding van mensen die zich in internationale wateren in levensgevaar bevinden. Het enige doel bestaat uit het van de dood redden van vrouwen, mannen en kinderen en ze zo snel mogelijk naar een plek te begeleiden waar hun leven niet meer in gevaar is en de menselijke basisbehoeften gewaarborgd zijn, zoals het de internationale overeenkomst ter bescherming van mensenlevens op zee verlangt.

Aquarius en zijn bemanning handelen daarbij steeds in afstemming en in coöperatie met de verantwoordelijke zee-instanties.  Ze verplichten zich alle aanwijzingen ter redding van mensenlevens te volgen die in overeenstemming met de internationale zeerechtsovereenkomsten staan.

Onder alle omstandigheden zal het schip zich op zijn plicht beroepen, mensenlevens te redden.

Mocht Aquarius over kennis van een in zeenood geraakt schip beschikken en de verantwoordelijke overheidsdiensten geven aanwijzingen om de boot niet te dicht te benaderen en niet te helpen – zoals al in de afgelopen maanden is gebeurd – dan zal Aquarius deze aanwijzingen om hulpverlening na te laten, niet opvolgen. Tenzij het zo is dat een redding van mensen in nood op zee en hun konvooi in een veilige haven door derden wordt gewaarborgd.

Mocht Aquarius worden opgeroepen om te wachten, terwijl mensen op zee zich in acute nood bevinden en Aquarius de mogelijkheid heeft de mensen tegen het verdrinken te redden, dan zal het schip niet schromen dit te doen.
Aquarius zal geen aanwijzing volgen die ertoe leidt dat geredde personen terug naar Libië worden gebracht of aan een schip worden overgeleverd dat ze daarheen terugbrengt. Libië is geen veilige plek. De mensen die vanuit Libië vluchten omschrijven het als de hel.

Aquarius vaart weer uit…

Aquarius is een symbool voor maritieme solidariteit. Deze wordt gedragen en is een uitdrukking van de wil van mensen in Europa die er vast van overtuigd zijn dat de redding van mensen uit levensgevaar onder alle omstandigheden voorrang heeft op alle andere overwegingen. Op land of op zee.

Deze fundamentele verplichting tot hulpverlening wordt in het centrale Middellandse Zeegebied momenteel in twijfel getrokken. Aquarius zal toch uitvaren en zich daarbij verplichten voor de grootst mogelijke transparantie te zorgen: iedere observatie te documenteren en iedere overtreding van het internationale zeerecht openbaar te maken.

Wij zijn allemaal aan boord van Aquarius
#onboardAquarius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.