Duitse supermarktketens testen verpakkingsvrij boodschappen doen

Bij Edeka krijgt de klant de verse levensmiddelen in dit bakje dat hij bij het volgende bezoek teruggeeft. Edeka reinigt de bakjes en brengt ze weer in omloop. (©: obs/EDEKA ZENTRALE AG & Co. KG)

“Mag het ietsje meer zijn?” Dat is de klassieke vraag bij de vlees- of kaasafdeling in de supermarkt. Als het om de verpakking gaat, dan wensen veel consumenten minder. Om die reden start supermarktketen Edeka met een praktijktest.

Wereldnatuurfonds
In een Edeka-filiaal in Büsum (Schleswig-Holstein) krijgen de klanten van de versafdeling hun vlees of kaas in een bakje dat ze bij het volgende bezoek weer teruggegeven. De supermarkt reinigt de bakjes zelf en brengt ze weer in omloop. Edeka werkt sinds 2015 samen met het World Wide Fund for Nature (WWF, in Nederland het Wereldnatuurfonds) aan de ontwikkeling van alternatieve verpakkingen in de Duitse levensmiddelenbranche. Vandaag de dag houdt niet alleen Edeka zich met dit thema bezig, ook andere supermarktketens zoals Rewe en Tegut zijn inmiddels gestart met deze vorm van verpakkingsvrij boodschappen doen.

Eigen initiatief
Het idee stamt van de zelfstandige filiaalleiders binnen de Edeka coöperatie (Edeka-Verbund). Filiaalleidster Meike Bergmann in Lüneburg werkt al sinds 2016 met haar eigen “versbakjes”. Ook andere ondernemers die met Edeka samenwerken kwamen met eigen ideeën.  In 2016 schreef de Duitse Huffingtonpost bijvoorbeeld een bericht over Dieter Hieber, eigenaar van 12 Edeka supermarkten in de deelstaat Baden-Württemberg. Destijds experimenteerde hij met als doel zijn supermarkten compleet plasticvrij in te richten en nam contact op met de Edeka-centrale. In eerste instantie was hij teleurgesteld. Met de geldende hygiënevoorschriften was het moeilijk om verse producten zonder verpakking te verkopen. De door klanten meegebrachte doosjes mochten bijvoorbeeld niet over de toonbank worden gereikt, omdat de doosjes bacteriën konden bevatten.

“Ik ben echter iemand die met ‘gaat niet’ niet goed leven kan”, zei Hieber in de Duitse Huffingtonpost. Samen met een groep studenten van de Ecole Supérieure en Visual Merchandising Design en verschillende bedrijven ontwikkelde hij een oplossing en startte een milieu-offensief in zijn supermarkten.

Ontsmettingssluis
Om ervoor te zorgen dat de klanten hun eigen opbergdoosjes konden meenemen én de hygiënevoorschriften werden nageleefd, ontwikkelde het team van Hieber een sluis waarin de klanten hun doosjes konden neerleggen. Met behulp van uv-licht ontsmette het apparaat de doosjes, zodat de medewerkers ze probleemloos konden oppakken om ze vervolgens met levensmiddelen te vullen. Dergelijke apparaten worden ook bij slachterijen gebruikt.

De sluis om de bakjes te ontsmetten

Eenvoudige oplossing
Het apparaat was echter nog niet perfect en verbruikte bovendien veel te veel stroom. De uiteindelijke oplossing bleek erg simpel. “Het kan soms zo simpel zijn dat je het gewoon niet ziet”, zei Hieber. De oplossing bleek een schoon plateau dat de supermarktmedewerker op de toonbank zet. De klant plaatst hier vervolgens zijn of haar bakje op. Door gebruik van de tarra-functie op de weegschaal speelt het gewicht van het bakje geen rol van betekenis.  Is het bakje met levensmiddelen gevuld, dan sluit de klant het bakje zelf en plakt de uitgeprinte bon erop. Op die manier komt de supermarktmedewerker niet in contact met het doosje. Bij de huidige test van Edeka-coöperatie bieden de supermarkten zelf hun eigen opbergdoosjes aan.


Graspapier

De actie van Hieber trok destijds veel aandacht. Ook supermarktketen Rewe toonde interesse en testte in 2017 hetzelfde systeem bij de versafdelingen. Dat staat o.a. in een bericht op Utopia, het portaal dat zich met onderwerpen op het gebied van milieu en duurzaamheid bezighoudt. Rewe ging nog een stap verder. In een persbericht liet de supermarktketen weten dat enkele filialen van Rewe en discounter Penny (behoort tot de Rewe Group) graspapier gaan gebruiken als verpakkingsmateriaal. Dat papier bestaat voor 40 procent uit door de zon gedroogd gras en slechts 60 procent uit hout. Rewe is daarmee de eerste supermarktketen in Duitsland die dit nieuwe verpakkingsmateriaal gebruikt.

Trend
Het idee van supermarktmanager Hieber had een positief domino-effect tot gevolg. Na Edeka en Rewe startte ook supermarktketen Tegut (273 filialen en circa 5.780 medewerkers) in april van dit jaar met het verpakkingsvrij verkopen van levensmiddelen bij de versafdelingen. Daarnaast biedt Tegut sinds juli 2018 speciale milieuvriendelijke zakjes aan om groente en fruit in te verpakken. Deze stevige netzakjes zijn wasbaar en groot genoeg om bijvoorbeeld een krop sla in te transporteren. Meer informatie met afbeeldingen van deze zakjes staat op de website van Tegut.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.