Vrije val Bayer-aandeel na veroordeling Monsanto

Het aandeel van het Duitse chemieconcern Bayer verloor vandaag maar liefst 12 procent aan waarde. De oorzaak is het verrassende oordeel van een rechtbank in Amerika: het Amerikaanse multinationale biotechnologische bedrijf Monsato, overgenomen door Bayer, werd afgelopen vrijdag veroordeeld tot het uitbetalen van een schadevergoeding ter hoogte van 289 miljoen dollar aan een door kanker getroffen man. Door het koersverlies bereikte Bayer de laagste stand op de Duitse aandelenindex Dax sinds twee jaar en was daarmee met afstand de grootste verliezer in de Dax-index.

Het proces in Amerika was het eerste dat zich met de vraag bezighield of glyfosaat kanker kan veroorzaken. Monsanto, dat voor circa 63 miljard dollar door Bayer werd overgenomen, ziet zich nu met meer dan 5.000 soortgelijke zaken geconfronteerd. “Dat zorgt voor massieve onzekerheid”, zegt een beurshandelaar in de Süddeutsche Zeitung. “Het gaat niet meer om het bedrag dat betaald moet worden, maar meer daarom dat nog veel meer aanklachten worden verwacht.”

Monsanto verzuimde het de aan kanker leidende man en ander gebruikers van de onkruidverdelger te waarschuwen voor de risico’s m.b.t. kanker, oordeelde de Californische juryrechtbank afgelopen vrijdag. De betroffen man heet Dewayne Johnson en had als onkruidverdelger bij scholen meer dan 30 keer per jaar het middel Round Up ingezet, een pesticide op basis van glyfosaat.De 46-jarige man verweet het bedrijf dat door de pesticide zijn lymfatisch systeem kwaadaardig is aangetast.

Monsanto heeft aangekondigd tegen het oordeel in hoger beroep te gaan. Het bedrijf bestrijdt dat glyfosaat kanker veroorzaakt. Wetenschappelijke onderzoeken hadden aangetoond dat de chemische stof bij menselijke gebruik geen kwaad kon. De advocaat van Johnson verklaarde daarentegen dat de jury voor de eerste keer interne bedrijfsdocumenten hebben gezien die bewezen dat Monsanto al tientallen jaren wist dat glyfosaat kanker kan veroorzaken.

Glyfosaat is bijzonder omstreden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de stof in 2015 als “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen” geclassificeerd. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency had daarentegen in 2017 na tientallen jaren een taxatie van de risico’s van glyfosaat afgesloten en verklaart dat de stof voor mensen waarschijnlijk niet kankerverwekkend is. Afgelopen november werd de toelating van glyfosaat in de EU met vijf jaar verlengd. In Duitsland wil minister voor landbouw Julia Klöckner het gebruik van glyfosaat beperken.

Duitse media
Deutsche Welle: Monsanto schickt Bayer-Aktie in den Keller
Der Spiegel: Wie ein Urteil zehn Milliarden Euro Börsenwert auslöscht
Handelsblatt: Bayer-Aktie nach Glyphosat-Urteil im freien Fall

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.