EU-dialoog in Jena: Merkel gaat in op vragen van bezorgde burgers

Foto: Bundesregierung/Steins

Vandaag vond in Jena de eerste EU-burgerdialoog na de vakantie van bondskanselier Merkel plaats. Ze gaf antwoorden op vragen van de circa 60 aanwezige burgers uit deelstaat Thüringen. De aftrap van dit soort dialogen was op 7 mei in Berlijn. Destijds sprak Merkel met scholieren van de Jane-Addams school over de uitdagingen die op Europa afkomen.

Tijdens de EU-burgerdialoog in Jena sprak Merkel zich uit voor een nauwere samenwerking met de Afrikaanse landen om zo die immigratie naar Europa te kunnen sturen. Het doel moet zijn dat beide partijen winnen, benadrukte de Duitse bondskanselier. “Wij, omdat we niet alle vluchtelingen kunnen en willen opnemen. Maar de anderen echter ook, omdat ze perspectieven zien voor hun jeugd.”

Merkel zei dat de Afrikaanse landen immigranten zouden kunnen terugnemen die onrechtmatig naar Europa zijn gekomen en geen asiel kregen. Als tegenzet is men bereid ook studieplekken of werkvisa aan te bieden. Merkel gaf echter toe dat het bij 53 Afrikaanse landen hard werken is om deze afspraken te kunnen maken. Europa zou er in eigen belang alles aan moeten doen “dat het continent zich verstandig verder ontwikkelt”, zei Merkel.

Bij deze burgerdialoog in Thüringen ging het vooral over de toekomst van Europa. Met valuta, handel, binnenlandse veiligheid en verdediging moet Europa zich gezamenlijk bezighouden, liet Merkel met het oog op de Britse uittreding uit de EU weten. Bovendien moeten de gemeenschappelijke waarden in Europa op de voorgrond komen te staan. Een gemeenschappelijke euro-minister voor financiën wees ze nog steeds af. Daarvoor in de plaats toonde ze zich open voor een aparte euro-begroting. Die zou er ook toe kunnen bijdragen dat de verschillende economische krachten in de EU-landen dichter bij elkaar komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.