Primeur in Duitsland: zelfscannen met je smartphone in een Edeka-supermarkt

De Duitse Edeka-supermarkt Paschmann in Mülheim start vanaf september als eerste supermarkt in Duitsland een proef waarbij klanten met hun smartphone en een door de startup Snabble ontwikkelde app zelf de producten scannen.

100 tot 150 uitgekozen klanten kunnen in een testfase van meerdere weken alle producten direct per streepjescode scannen. De klant hoeft niet meer in de rij voor de kassa te staan en hoeft evenmin de boodschappen uit het wagentje te halen om ze vervolgens weer in te pakken. Albert Heijn ging onlangs met een soortgelijke test van start.

Nadat alle boodschappen zijn gedaan, bepaalt de klant uiteindelijk de betaalmethode en ontvangt een gebundelde streepjescode voor alle gekochte producten. Hij of zij kan weliswaar niet met de app betalen – dat is wellicht de volgende stap – maar moet de streepjescode aan een terminal scannen en daar het bedrag betalen. Hiermee kunnen de klanten met een beetje gevoel voor techniek toch een boel tijd sparen.

Mocht de testfase succesvol blijken, dan zouden ook andere Edeka-supermarkten kunnen deelnemen. Er bestaat voldoende interesse in andere filialen, aldus een bericht in het Duitse vakblad die Lebensmittelzeitung.

Ook andere Europese supermarktketens testen de zelfscan-app waaronder Tesco, Sainsbury’s, Lidl en Penny. Na een vergeefse testfase kondigde de Amerikaanse supermarktketen Walmart echter aan een dergelijk systeem weer te willen afschaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.