Van nieuws naar fake nieuws: hoe een Berlijner in een messentrekkende moslim verandert

Het Berlijnse dagblad Berliner Kurier heeft dit keer een interessant verhaal over hoe snel fake nieuws ontstaat. Een vechtpartij in de Berlijnse metro (U-Bahn), een gewonde, een aanhouding en een onderzoek door de politie. Dat zijn de ingrediënten van een voorval dat een paar dagen geleden plaatsvond. Het liep gelukkig nog relatief goed af. Maar op internet ontstonden al snel de eerste zogenaamde feiten. En die werden tig keer gedeeld.

Het is 4 september. In lijn 7 van de metro ontstaat bij station Bayerisher Platz een strijd tussen twee Berlijners van geboorte (23 en 27). Aangezien de oudere een ijzeren kruis als tatoeage heeft, scheldt de jongere hem volgens de politie uit voor fascist.

Verwond bovenlichaam
“Daarna ontbrandde een vechtpartij waarin de eerst nog voor “Fascho” (fascist) uitgemaakte persoon de andere met een tot nu toe onbekend voorwerp van opzij in het bovenlichaam gestoken zou hebben”, aldus de politiewoordvoerder Thilo Cablitz tegenover het Berlijnse dagblad.

En verder. “Helaas misten we nog diverse gegevens met betrekking tot de de daad bij de Bayerischer Platz, zodat we kort daarna via Twitter slechts in het algemeen iets konden zeggen. Tot zover de feiten.”

Fake nieuws
Dan duikt in internet opeens een video van een mobiele telefoon op. Het is een filmpje van een ooggetuige. Daarbij de volgende tekst: “Bayerischer Platz. Steekt een zwartharige om zich heen, deels zwaargewonden (…), geen woord in de nieuwsuitzendingen of in het politienieuws, censuur functioneert!!”
Iets later weet een Twitteraar dan al te berichten: “Zuid-Europeaan met mes. Zwaargewonden. (…)Geen bericht in de media waard.”

Op een in internet tenminste bekende nieuwssite heet het met betrekking tot de zeer onscherpe video iets later al: “De man met Arabisch/Noord-Afrikaans uiterlijk werd afgevoerd.”

“Terreur in Berlijn”
En een andere door zichzelf benoemde internet-rechercheur stelt uiteindelijk vast: “Geen woord in de media. Moslim steekt blindelings mensen neer. Terreur in Berlijn: mesaanval in de U7.” Het is niet met zekerheid te zeggen hoeveel mensen deze of soortgelijke onjuiste berichten hebben gelezen, gedeeld of geschreven, maar het zouden er zeker duizenden kunnen zijn.

Feit is: uit een agressieve Duitser met een tatoeage van een ijzeren kruis werd een moslim gemaakt die met een mes steekt. Het maakt niet, uit politieke motieven of gewoon puur uit domheid: deze mesaanval was een klassiek voorbeeld van fake nieuws.

BRON
Berliner Kurier:
Das Märchen vom aufrechten Deutschen Und wie er zum arabischen Messerstecher wurde 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.