Volkskrant zuigt verhaal uit duim

“In een interview met Oostenrijkse journalisten heeft de voorzitter van de Europese Commissie gezegd dat de Engelse pers te veel vrijheid geniet, en dat de tabloids binnen- en buitenlandse politici te hard aanpakken.”

Bovenstaande lead staat letterlijk in de Volkskrant. Dat is merkwaardig, omdat de voorzitter van de Europese Commissie in een interview met Oostenrijkse journalisten niet heeft gezegd dat de Engelse pers te veel vrijheid geniet en evenmin zei hij dat de tabloids binnen- en buitenlandse politici te hard aanpakken. Hij zei hele andere dingen, bijvoorbeeld dat hij zelf niet vrij is van euroscepsis, een citaat dat dan ook boven het interview werd gepubliceerd. Maar daarover ging het niet in de Volkskrant.

Juncker was sinds donderdag twee dagen in Wenen. Hij nam aan debatten deel ter ere van de 100-ste verjaardag van de republiek Oostenrijk. Om daarbij een signaal af te geven voor de persvrijheid wilde hij drie Oostenrijkse media tegelijkertijd te woord staan die eerder door het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken dreigend te verstaan werd gegeven dat ze slechts van de hoognodige informatie voorzien zouden worden. De vragen aan Juncker werden vervolgens gesteld door Thomas Mayer (STANDARD), Margaretha Kopeinig en Ingrid Steiner-Gashi (beiden “Kurier”), Florian Klenk en Raimund Löw (beiden “Falter”).

Hoe ik dat allemaal weet? Dat is heel eenvoudig. Het complete interview staat gewoon online. Juncker pleit voor persvrijheid. “Voor EU-sceptici heb ik veel begrip. Want er zijn rechtvaardige vragen te stellen aan de Europese Unie, ook aan de Europese Commissie. Die moet je beantwoorden. Je moet met eurosceptische mensen praten”, zegt Juncker.

Wat zegt hij dan over de Engelse pers? De interviewer zegt dat de Britse pers weliswaar zeer vrij is, maar wel sterk met de Brexit in zee is gegaan. Is dat niet negatief? Juncker: “De Britse pers is zo dat ik me daar niet over uit laat. Deels respecteert de Britse pers de mensenrechten van mensen die politiek handelen überhaupt niet. Persvrijheid heeft ook grenzen. Ik weet weliswaar niet hoe die verlopen, maar je voelt wat je mag, wat je moet. Je mag personen in hun privésfeer niet in het nauw drijven.”

Hij zegt dus niet dat de Engelse pers te veel vrijheid geniet. Dat suggereert de Oostenrijkse interviewer, Juncker geeft daarop zijn commentaar. Verder praat hij over de Italiaanse vicepremier en Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini die zegt de regels in Brussel aan zijn laars te lappen, over het gevaar dat Italië een tweede Griekenland wordt, over de houding van Hongarije en Polen t.o.v. de Europese Unie, over Poetin en veel andere, interessante zaken. Dat Juncker in het interview heeft gezegd dat de tabloids binnen- en buitenlandse politici te hard aanpakken, dat moet de Volkskrant toch echt uit zijn duim hebben gezogen. Er wordt gewoon met geen woord over gerept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.