Gratis Statista bij Berlijnse bibliotheek

De bibliotheek is Berlijn biedt werkelijk héél veel. Sinds kort kun je met je bibliotheekpas ook inloggen op de website van Statista, een van de grootste statistiek portals ter wereld. Je hebt toegang tot de gegevens van marktonderzoeken en opiniepeilingen op heel veel gebieden. Statista biedt meer dan 1.000.000 statistieken over meer dan 80.000 verschillende onderwerpen uit meer dan 18.000 bronnen aan. Statista geldt ook als een van de meeste succesvolle statistiek databanken ter wereld.

Literatuur
Natuurlijk neem ik meteen de proef op de som. Al snel merk ik dat zo’n database met zoekfunctie een verslavende werking kan hebben bij nieuwsgierige mensen zoals ik. Als boekenliefhebber wil ik weten welk genre boeken de Duitser regelmatig leest. Na een paar muisklikken heb ik een uitgebreid antwoord op mijn beeldscherm. Met 65% staat het genre detectives&thrillers op de eerste plaats, gevolgd door historische romans (49%), avonturenromans (46%) en fantasy (43%).

Supermarkten
Wat zal gebeuren als ik als zoekwoord “Niederlande” opgeef? Bij de resultaten duiken onder andere de statistieken over de supermarkten in Nederland op. Dat is voor mij interessant, omdat ik als vakbladjournalist de ontwikkelingen in deze branche volg, zowel in Nederland als in Duitsland. Bij de informatie over dit onderwerp wordt eerst een verschil gemaakt tussen de supermarkt groothandel en de supermarkt detailhandel.

Volgens de meest recente gegevens bedroeg de netto omzet van de supermarkten (detailhandel) in Nederland meer dan 32 miljard euro per jaar. Daarmee is Nederland binnen Europa één van de grootste markten op het gebied van levensmiddelen. Alleen Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje hebben hogere omzetten. In de statistiek met prijsniveaus binnen de Europese levensmiddelenhandel staat Nederland op plaats 18.

Dat betekent dat de prijzen véél lager zijn dan in Zwitserland en Noorwegen, maar hoger dan bijvoorbeeld in Tsjechië en Hongarije. Volgens Statista zijn Ahold en Jumbo supermarkten de toonaangevende bedrijven in de Nederlandse supermarktbranche. Ook interessant: in 2014 had Ahold met 1.289.420 m² de meeste verkoopruimte tot zijn beschikking, gevolgd door Jumbo supermarkten met 668.750 m² en Sligro met 449.250 m².

© Statista 2018

Wijn
In welk land op de wereld wordt de meeste wijn gedronken en op welke plaatsen staan Nederland, België en Duitsland? Dat lijkt me een leuke afsluiter voor mijn eerste kennismaking met Statista. Op de eerste plaats staat Portugal. In dat land dronk men in 2017 per inwoner 48,44 liter wijn. Op nummer twee staat Frankrijk met 43,36 liter en Italië neemt met 37,44 liter per persoon de derde plaats in. België staat met 24,96 liter p.p. op de achtste plaats, Duitsland met 22,44 liter op nummer tien en Nederland met 21,83 liter op de dertiende plek. Tot zover mijn eerste eerste ervaringen met Statista, proost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.