Turkse journalist Yigit wordt niet uitgewezen

De instantie voor migrantenzaken in Hamburg heeft de verklaring van de Turkse journalist en regeringscriticus Adil Yigit tegengesproken dat hij het land uitgezet zou worden. Volgens deze instantie werd Yigits aanvraag tot verlenging van zijn tijdelijke verblijfsvergunning afgewezen, omdat niet meer aan de wettelijke voorwaarden werd voldaan.

Deze afwijzing was “standaard” met een eis tot uitzetting verbonden. Uit het besluit, dat in handen is van het Duitse journaal Tagesschau, is echter op te maken dat Yigit uit humanitaire overwegingen een nieuwe verblijfsvergunning krijgt.

“Deze aanpak heeft de verantwoordelijke instantie voor migrantenzaken met de heer Y. en zijn advocaat van tevoren zo afgesproken. De heer Y. werd dus niet met uitzetting bedreigd en ook een uitwijzing is niet gepland”, laat de instantie weten. “De afwijzing van de verlenging van de tijdelijke verblijfsvergunning staat in geen enkel verband met de politieke opvattingen of bezigheden van de heer Y.”

De Turkse journalist heeft tot nu toe een tijdelijke verblijfsvergunning gehad die niet verlengd kon worden, zegt een woordvoerder van de Hamburgse instantie voor migrantenzaken tegen de nieuwsdienst DPA.

Yigit zelf beweert dat er sprake is van een “val”. Hij zei dat hij de nieuwe verblijfsvergunning niet wil aannemen, omdat deze nadelen heeft t.o.v. de oude verblijfsvergunning. “Daarmee worden mijn rechten weggenomen”. Met de nieuwe verblijfsvergunning moet hij zich bijvoorbeeld in kortere tussenpauzes melden om voor vernieuwing van de verblijfsvergunning in aanmerking te komen. “Ze willen me kwijtraken”, zei hij.

Yigit woont sinds jaren in Hamburg en geeft vanuit deze stad een online krant uit. Hij werd eind september bekend door zijn optreden bij het bezoek van Erdogan aan Merkel. Hij droeg een T-shirt waarmee hij de vrijlating van journalisten in Turkije opeiste. Daarna werd hij door veiligheidsmensen uit de zaal van de bondskanselarij gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.