Eigen rapport drijft AfD in het nauw

De AfD was bang dat de Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst de partij in de gaten zou kunnen gaan houden. Daarom liet de AfD een eigen rapport opstellen door de hun rechtsgeleerde Dietrich Murswiek. Het resultaat is politieke springstof. De omroepen NDR, WDR en dagblad Süddeutsche Zeitung hebben de tien pagina’s tellende samenvatting van het rapport Murwsiek in handen.

De afdelingshoofden van de Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst in de diverse Duitse deelstaten zullen zich komende week opnieuw afvragen of de AfD, die momenteel in alle deelstaten is vertegenwoordigd, door de Binnenlandse Veiligheidsdienst in de gaten gehouden moet worden. Tot nu toe werden slechts enkele personen en groepen onder de loep genomen zoals drie van de in totaal negen afgevaardigden in het Beierse parlement of het extreemrechtse “Patriotische Plattform” binnen de partij. Nu zijn er in meerdere deelstaten ambtenaren van de Binnenlandse Veiligheidsdienst die het toezicht op de AfD willen verscherpen. De AfD vreest dat dit vooral burgerlijke leden en kiezers zal afschrikken.

Ondertussen heeft de partij o.l.v. de jurist Roland Hartwig de werkgroep Arbeitsgruppe VS in het leven geroepen. Deze groep zal o.a. gedragsregels opstellen die moeten verhinderen dat de partij daadwerkelijk een geval voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst wordt. Als basis daarvoor zou een rapport van hun rechtsgeleerde Dietrich Murswiek moeten dienen. Murswiek trad al meermaals bij AfD-evenementen op.

De Freiburgse deskundige op het gebied van het staatsrecht Murswiek noemt in zijn rapport talrijke “voorbeelden van uitingen die door de Binnenlandse Veiligheidsdienst als aanwijzingen beschouwd kunnen worden als tegen de grondwet gerichte politieke ambities”. Daarbij noemt hij onder andere “vijandigheid tegenover vreemdelingen, “vijandigheid t.o.v. de islam” en “racistische discriminaties”.

Ook het gebruik van begrippen als “systeempartijen” (Systemparteien), “omvolking” (Umvolkung), “grote uitwisseling” (Großer Austausch), “volksdood” (Volkstod) of de belediging van vluchtelingen als “binnendringende vijanden” (Invasoren) zien de ambtenaren van de Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst volgens het rapport als aanwijzingen tot anticonstitutionele ambities.

Problematisch zijn volgens het rapport alle relativeringen van het nationaalsocialisme, historisch revisionisme en het aanwakkeren van angst voor de gevolgen van de massale immigratie. Dit laatste punt “wordt als uitdrukking van vijandigheid tegenover buitenlanders en daardoor als tegen de grondwet beschouwd”, aldus het rapport.

Hoe Murswiek deze eisen in gedragsregels wil omzetten die een groot deel van de AfD accepteert, dat is onduidelijk. Het probleem: de huidige AfD hanteert vrijwel alle genoemde begrippen. Uiteindelijk leidt dit rapport tot een voor de partij bedrukkende diagnose.

“Dan kunnen we ons meteen opheffen”, zouden enkele prominente AfD’ers uit het rechtse deel van de partij hebben gezegd op het moment dat ze van het rapport Murwsiek op de hoogte werden gesteld. Bij de vraag naar meer informatie over het rapport wilde AfD-leider Alexander Gauland niet reageren.

BRON
Tagesschau: Eigenes Gutachten bringt AfD in Bedrängnis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.