Ook in Duitsland wordt blackfacing aan de kaak gesteld

Vandaag deed de Beierse krant Merkur uitgebreid verslag van de strijd om Zwarte Piet in Nederland. Jerry Afriyie werd geciteerd, maar ook de actiegroep vóór Zwarte Piet werd genoemd. Verder schreef de krant dat “Blackfacing” ook in andere landen omstreden is.

In Duitsland zelf was er dit jaar strijd bij een carnavalsvereniging in de buurt van Keulen. Na 40 jaar veranderde de carnavalsvereniging Frechener Negerköpp (brutale negerkop) zijn naam. Volgens voorzitter Günter Cöllen lagen toenemende bedreigingen aan deze beslissing ten grondslag. Vorig jaar werd op internet opgeroepen deze carnavalsgroep met stenen te bekogelen. Tijdens de carnavalsoptocht was er politiebescherming.

“We wilden nooit politiek of discriminerend zijn”, verklaart Cöllen. De vereniging noemt zich nu “Wilde Frechener” (Frechener zijn dus de inwoners van Frechen) en heeft andere kostuums. In plaats van de zwart geschminkte gezichten willen de carnavalvierders nu in dierenkostuums feest vieren.

De organisatie van het carnaval in Frechen uit kritiek op de naamsverandering. “Vanwege de bedreigingen kan ik de beslissing van de vereniging echter wel begrijpen”, zei president Ralf Inden in augustus van dit jaar. De oude naam heeft volgens hem echter niets met discriminatie te maken. Het gaat enkel om een traditie. “Wat vroeger goed was, is vandaag niet slecht”, zei Inden.

Het anti-racisme centrum IDA in Nordrhein-Westfalen spreekt dit tegen. “De verenigingsnaam Negerköpp hield een oud, onwaardig Afrika-beeld in leven dat zwarte mensen in een kwaad daglicht stelt”, zei Karin Benbrahim van de IDA in Nordrhein-Westfalen.

Bronnen

Merkur: Niederlande streiten erbittert um Nikolaus und “Zwarte Piet”

WDR: Karnevalsverein “Frechener Negerköpp” ändert Namen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.