AfD op de kast vanwege een douchegel

De Hamburgse voetbalclub FC St. Pauli heeft met een douchegel de AfD op de kast gejaagd. De partij beweert dat de voetbalclub met dit doucheproduct de Antifa ondersteunt. Door de bemoeienis van de AfD is de douchegel een groot succes en al bijna uitverkocht. Dat schreef het Duitse dagblad taz vandaag.

Vorige week maandag maakte de club bekend dat St. Pauli onder de naam Anti-Fa voortaan een douchegel en een handcrème verkoopt. Dat beviel AfD parlementslid Martin Hess überhaupt niet.

“Dat is onacceptabel. Een vereniging ten behoeve van het algemeen nut mag Antifa niet als cultmerk oprichten! Ieder weekend zorgen duizenden politieagenten bij de professionele voetbalwedstrijden voor veiligheid. Met de Antifa-douchegel bespot de FC St. Pauli al hun collega’s. De vereniging solidariseert met een links-extremistische groepering”, zei Hess.

Standpunt innemen
De FC St. Pauli speelt naar eigen zeggen bewust met het begrip “Antifa”. “In tijden waarin nazi’s bij hun demonstraties ongemoeid en ongehinderd extreemrechtse parolen mogen schreeuwen en waarbij gevluchte mensen worden bedreigd en opgejaagd, is het belangrijker dan ooit om een standpunt in te nemen”, schreef de vereniging maandag in het persbericht bij de bekendmaking van de verkoop van de producten. Het gaat echter eenduidig om een antifascistische houding – en niet om de ondersteuning van geweldplegers.

“„Anti-Fa“ is de eerste douchegel met standpunt en als dit goed verkoopt, dan ondersteunen jullie ook nog een goed doel”, aldus FC St. Pauli. Met de verkoopprijs van € 2,50 ondersteunen de fans het initiatief “luid tegen nazi’s” (Laut gegen Nazis) dat volgens St. Pauli sinds jaren belangrijk werk voor een internationaal ingestelde, bonte en tolerante samenleving verricht.

Andreas Rettig, directeur van St. Pauli, is zelfs blij met de schuimbekkende reactie van de AfD: “Hulde  aan onze creatieve marketing- en merchandising afdeling. Als zulke mensen zich uit die partij zo opwinden, dan hebben we iets goed gedaan”, zei hij volgens de Bild-Zeitung.

Henkel
Volgens een een bericht van de ZDF is de zeepfabrikant Henkel om geheel andere redenen niet blij met de douchegel van FC St. Pauli. “Met de verkoop van een douchegel met de productnaam “Anti-Fa” resp. verbinding van het begrip “anti” met een van onze merknamen zijn in het algemeen niet tevreden – helemaal onafhankelijk van het feit in welke context dit wordt neergezet of welk politiek standpunt hiermee wordt ingenomen”, schreef Henkel via Twitter. In de koppelteken constructie ziet de Fa-fabrikant een kleinering van zijn product. En verder: “Om het positieve imago van ons merk Fa te beschermen, zijn we in gesprek met de verantwoordelijken en houden de mogelijkheid open eventueel ook juridisch tegen deze kleinering van onze merkennaam protest aan te tekenen.”

UPDATE
De woordvoerder van St. Pauli laat weten dat het probleem met fabrikant Henkel is opgelost. “We zijn blij met eensgezinde oplossingen. Ook BUDNI (de drogisterijketen waar het product verkrijgbaar was) en Henkel zijn tot een overeenstemming gekomen. De respons van de AfD heeft echter laten zien dat we veel goed hebben gedaan”, aldus woordvoerder Christoph Pieper van St. Paul in BILD. De douchegel is uitverkocht en zal niet meer worden geproduceerd.

Bronnen

taz
AfD macht „ANTI-FA“ zum Erfolg

Hamburger Abendblatt
Dank Protesten? St. Paulis Duschgel “Anti-Fa” ausverkauft

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.