Fietsen in Berlijn blijkt niet ongevaarlijk

Het Berlijnse dagblad Der Tagesspiegel heeft 5.000 Berlijnse fietsers gevraagd naar hun ervaringen. Circa twee derde gaf aan bang te zijn in het straatverkeer. Meer dan 90 procent ervaart auto’s die met te weinig tussenruimte inhalen als het grootste gevaar. Om erachter te komen hoe dichtbij fietsers en auto’s in Berlijn daadwerkelijk bij elkaar komen, startte het dagblad met een groot onderzoek.

Daarvoor werden 100 testfietsers uit alle stadsdelen twee maanden lang met afstandssensors uitgerust. In totaal legden ze in deze periode 13.300 kilometer af. Bijna 17.000 inhaalmanoeuvres werden geanalyseerd. Het resultaat: meer dan de helft van alle personenauto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen haalt fietsers met te weinig afstand in. Deze afstand dient aan de rechterkant 1,5 meter te zijn, met kinderen op de fiets zelfs twee meter. Bij 56 procent van alle metingen was de afstand te kort. In 18 procent van alle gevallen bedroeg de afstand zelfs minder dan een meter. Bijna een kwart van de ondervraagde personen gaf aan in de afgelopen twee jaar een ongeluk te hebben gehad.

Verkeerssenator Regine Günther (partijloos voor die Grünen) eist dat het fietsverkeer veiliger wordt ‘zodat fietsen voor meer mensen als tot nu toe überhaupt een optie wordt’. Er dient een veiligheidsafstand in het wegenverkeersreglement vastgelegd te worden en er moeten strengere sancties gelden: “Voor een effectief afschrikkend effect zouden hogere boetes zeer behulpzaam zijn.”

Alle resultaten van het onderzoek met interactieve grafieken, enquêtes en interviews staat op de (Duitstalige) website radmesser.de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.