Ruimtes voor de toekomst: Kandinsky, Mondriaan, Lissitzky en de abstract-constructivistische avant-garde in Dresden 1919-1932

Piet Mondriaan, kleurenontwerp voor de salon van Ida Bienert (Axonometrie II), 1926 Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen Dresden © SKD, Foto: Herbert Boswank

Begin jaren 20 was Dresden de hotspot voor de artistieke avant-garde in Europa. Vooral de kunst van het Russische constructivisme, de Nederlandse kunstbeweging De Stijl en Bauhaus zorgde in het “Florence aan de Elbe” voor de nodige opwinding. Werken van El Lissitzky, Piet Mondriaan, Lyonel Feininger, Wassily Kandinsky, Paul Klee, László Moholy-Nagy, Oskar Schlemmer en andere kunstenaars werden in de galerieën van de stad getoond en in de media controversieel besproken.

Heimo Zobernig in coöperatie met Eric Kläring, Piet Mondriaan. Ruimtelijke installatie voor het lichthof van het Albertinum © SKD, Foto: Klemens Renner

De eerste solo expositie van Piet Mondriaan in Duitsland vond in 1925 tijdens bij Kühl und Kühn in Dresden plaats. Bauhaus-meester Hinnerk Scheper richtte de ruimtes van de galerie Neue Kunst Fides in. Hier verkocht men niet alleen meubels van stalen buizen, maar op deze locatie exposeerden ook kunstenaars zoals Feininger, Klee, Moholy-Nagy en Schlemmer.

Sommige mensen kochten destijds moderne kunst zoals de in Dresden bekende verzamelaarster en mecenas Ida Bienert. Zij gaf de in Parijs wonende Mondriaan de opdracht een salon in de villa van de familie Bienert in te richten. Zijn ontwerp uit 1926 openbaart een visionair ruimte- en levensgevoel, hoewel hij het niet zou verwezenlijken. In hetzelfde jaar werd Lissitzky uit Moskou in Dresden uitgenodigd en bouwde een spectaculaire demonstratieruimte voor abstracte kunst die tijdens de internationale kunsttentoonstelling de traditionele kijkgewoontes van het publiek op de proef stelde.

El Lissitzky, ruimte voor abstracte kunst, internationale kunsttentoonstelling Dresden 1926
Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen Dresden © SKD, Foto: Alexander Paul Walther, Repro: Andreas Diesend

De unieke belevenis van deze zowel analoge alsook virtuele weer tot leven gewekte “toekomstruimtes” staat centraal in een grote tentoonstelling met abstracte en constructivistische kunst die de meesterwerken van Mondriaan, Lissitzky, Kandinsky, Klee, Feininger, Moholy-Nagy,Schlemmer en andere kunstenaars uit vele belangrijke internationale musea en verzamelingen in het Albertinum museum in Dresden bij elkaar brengt.

Heimo Zobernig. Piet Mondrian. Eine räumliche Aneignung
Locatie: Albertinum Dresden
Duur: 02.03.2019—02.06.2019
Openingstijden: dagelijks van 10-18 uur, ’s maandags gesloten
Entree: €12, korting €9, onder 17 jaar gratis, vanaf 10 personen €11

Albertinum
Tzschirnerplatz 2
01067 Dresden
Website: https://albertinum.skd.museum/ausstellungen/heimo-zobernig-piet-mondrian/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.