Bij acute geldnood naar de supermarkt

Bij acute geldnood kunnen uitkeringsontvangers in Duitsland een voorschot krijgen. Voorheen moesten ze daarvoor naar het Jobcenter (=onderdeel Bundesagentur für Arbeit = een soort UWV). Nu krijgen ze het geld in supermarkten en drogisterijen.

De Duitse Bundesagentur für Arbeit (BA) betaalde tot nu toe al circa 20 miljoen euro aan de supermarktkassa’s voor uitkeringsontvangers (vooral Hartz-IV). Na een proefperiode in enkele Duitse steden is deze vorm van geldverstrekking sinds eind januari in heel Duitsland van kracht. Tot nu toe werd er circa 78.000 keer uitbetaald.

Voorheen beschikten de Joncenters over eigen geldautomaten. Deze verdwenen vanwege te veel storingen en te hoge kosten. Tot de deelnemende supermarkten en drogisterijen behoren o.a. Rewe, Penny, Real, dm en Rossmann. De uitkeringsontvanger is niet verplicht iets in de winkel te kopen.

Hoe werkt het? De uitkeringstrekker moet in de supermarkt of drogisterij een blad met een barcode laten zien. Dat blad kunnen ze in het Jobcenter ophalen. De caissière scant de barcode en het weergegeven bedrag wordt direct uitbetaald. Volgen de BA gaat het hierbij om gemiddeld ca. 245 euro. Er wordt over nagedacht om de methode verder te digitaliseren door bijvoorbeeld een app met barcode te gebruiken.

De uitkeringsontvangers blijven anoniem, aldus een BA-woordvoerder. Het blad met de barcode bevat geen persoonlijke gegevens en laat geen sporen achter die naar de Bundesagentur für Arbeit of het Jobcenter wijzen. De politieke partij Die Linke uitte vóór het proefproject kritiek, omdat het uitkeringsontvangers zou stigmatiseren. Volgens de BA-woordvoerder wordt in het algemeen de uitkering nog gewoon op de bankrekening overgemaakt. Cash uitbetalingen zijn enkel bedoeld voor een kleine groep mensen die in acute geldnood verkeren. Zij maken een zeer gering deel van het totaal aantal uit te betalen uitkeringen uit.

Bronnen

ZDF: Vorschuss im Supermarkt nun bundesweit
Die Zeit: Arbeitslosengeld-Vorschuss im Supermarkt nun auch bundesweit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.