Vluchtelingen in Afrika helpen of overtocht in overheidshanden?

Nalatige hulpverlening is niet te rechtvaardigen, zei de Duitse FPD-partijleider Christian Lindner gisteren tegen de Duitse media. De liberale FPD vertegenwoordigt zowel de linkse als de rechtse liberalen en kan als een mix van VVD en D66 worden gezien. Net als de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas vindt hij redding van vluchtelingen door de overheid noodzakelijk, maar met het grote verschil dat deze redding de migranten niet naar Europa, maar terug naar Afrika brengt.

Legale vluchtelingen
“De oplossing moet daarin liggen dat we met het vluchtelingswerk van de Verenigde Naties in Noord-Afrika menswaardige accomodatiemogelijkheden bieden en legale vluchtwegen naar Europa creëren”, aldus Lindner. Hij dringt tegelijkertijd aan op een verandering van de Duitse immigratiepolitiek en vermindering van illegale migratie. Dan zou het volgens hem ook moeten lukken om de legale vluchtelingen fair in Europa onder te brengen: “Helaas loopt bij ons alles door elkaar heen: elke persoon die via de zee naar Europa komt wordt als vluchteling gezien. We moeten de waarheid onder ogen zien dat zich daaronder ook niet vervolgde economische migranten bevinden die geen legale verblijfsmogelijkheid hebben.”

Bondgenootschap redders
Eergisteren pleitte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas nog voor “een bondgenootschap van degenen die bereid zijn om te helpen voor een bindend verdeelmechanisme”. Een overeenstemming m.b.t. de redding van vluchtelingen op de Middellandse Zee mag “niet langer stranden vanwege de strijd om de verdeling van de geredde personen.” Volgens Maas is de Bondsrepubliek Duitsland bereid altijd een vast contingent geredde personen op te nemen.

Oostenrijk
De voorstellingen van Maas vonden in andere landen echter weinig weerklank. De ex-kanselier van Oostenrijk Kurz reageerde prompt. “Het verdelen van migranten over Europa is mislukt. We discussiëren opnieuw over ideeën uit 21015 die al voldoende hebben aangetoond dat ze niet om te zetten zijn.”

BRON
SPIEGEL: Lindner will Flüchtlinge direkt nach Afrika zurückbringen lassen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.