Geschiedenis schrijven

Wikipedia is er als de kippen bij om de feiten van vandaag de dag direct om te zetten in de geschiedenis van morgen. Dat blijkt uit de bijdrage Uitbraak coronavirus (SARS-CoV-2) in 2019. We schrijven altijd geschiedenis, maar door de komst van internet word je hier een stuk bewuster van.

Geschiedenis
Weet je nog wel, in december 2019. Destijds werd de eerste uitbraak van COVID-19 gesignaleerd in de Chinese miljoenenstad Wuhan. De vismarkt aldaar, waar ook levende en wilde dieren verkocht werden, is de waarschijnlijke besmettingsbron. Die markt bestond uit zo’n duizend stallen waar onder meer kippen, fazanten, vleermuizen, marmotten, slangen, herten en de organen van konijnen en andere wilde dieren werden verkocht.

Naam

Als een coronavirus ter wereld komt, heeft het nog geen eigen naam. Het behoort tot de familie met coronavirussen, maar er zijn geen papa of mama coronavirus die de nieuwkomer een naam geven. De menselijke experts noemden het daarom eerst ‘nieuw coronavirus’ (‘novel coronavirus’). Daarna zetten ze het ‘geboortejaar’ erbij en werd het afgekort tot 2019-nCoV of nCoV-2019. De media hadden creatievere oplossingen voorhanden en noemden het ‘het coronavirus uit Wuhan’, het ‘Wuhan-coronavirus’ of kortweg het ‘Wuhan-virus’. Tot slot maakte de Wereldgezondheidsorganisatie op 11 februari bekend dat de ziekte die het virus veroorzaakt de naam COVID-19 zou krijgen, een afkorting van coronavirus disease (coronavirusziekte) met het jaartal van ontdekking.

Extreem recente geschiedenis
Onderaan de bovengenoemde Wikipedia pagina kun je in een tabel lezen hoe de huidige stand van zaken is. Die informatie kun je als extreem recente geschiedenis aanduiden, want volgens de voetnoot is de informatie gekoppeld aan de gegevens uit het overzicht van de NOS en die gegevens worden weer geüpdatet zodra er nieuwe gegevens bekend zijn.

Een kijkje leert dat er vandaag om 18:53:03 uur in Duitsland 670 mensen besmet waren, 127 mensen waren hersteld en het aantal doden stond op 0. In Nederland waren ruim vierenhalf uur eerder 128 mensen besmet, niemand was hersteld en er viel één dode te betreuren. En de stand van morgen? Die kan Wikipedia nog niet vermelden, maar overmorgen is die informatie gegarandeerd geschiedenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.