Coronavirus: waarom relatief weinig sterfgevallen in Duitsland?
In Duitsland schijnen minder mensen aan het coronavirus te sterven dan in andere landen. Hoe komt dat? Volgens weekblad STERN zal ook in Duitsland de komende dagen en weken het aantal sterfgevallen drastisch toenemen, omdat dan veel patiënten de kritieke fase bereiken.
Volgens het gerenommeerde Robert-Koch-Institut (RKI) waren afgelopen vrijdag in Duitsland 13.957 mensen met het virus besmet en 31 patiënten gestorven (actuele cijfers hier). Dat is een sterfpercentage van 0,22 procent en dat is duidelijk lager dan in Italië (8,3 procent), China (4 procent), Groot-Brittannië (3,9 procent) en Frankrijk (2,0 procent).
Volgens dagblad Berliner Morgenpost hebben experts verschillende verklaringen voor het relatief lage aantal doden in Duitsland. Christian Drosten, viroloog aan de Berlijnse Charité, noemt het snelle handelen van de overheid als een belangrijke factor. Duitsland heeft het verloop van het virus snel herkend en had daarmee volgens hem een voorsprong bij het herkennen van de epidemie.
Bovendien beschikt Duitsland over een netwerk van onafhankelijke laboratoria waarvan er veel al in januari begonnen met testen. In die periode was het aantal besmettingen nog zeer gering. Door dit dichte netwerk van laboratoria is het in Duitsland eenvoudiger om je te laten testen dan in andere landen. Volgens schattingen van het RKI kunnen in Duitsland dagelijks 12.000 mensen op het nieuwe virus worden getest.
Volgens Drosten zijn vermoedelijk in geen ander land zoveel mensen (in verhouding tot de bevolking) getest als in Duitsland. Het is dus aan te nemen dat in Duitsland in verhouding meer besmettingen bekend zijn dan in andere landen.
Een andere mogelijke factor is het aantal IC-bedden met beademingsapparaat. Duitsland telt er 25.000. Daarmee is het land in vergelijking met andere Europese landen goed uitgerust. In Frankrijk zijn slechts ca 7.000 beademingsmogelijkheden, in Italië ongeveer 5.000. Volgens de Britse overheid telt Groot-Brittannië iets meer dan 4.00 IC-bedden en 5.000 beademingsapparaten.
Om een overbelasting van de ziekenhuizen zoals in Italië en Oost-Frankrijk te voorkomen, heeft de Duitse regering aangekondigd het aantal IC-bedden met beademingsapparaat te verdubbelen. Om ziekenhuisbedden voor zwaar zieke patiënten vrij te houden, heeft de regering samen met de deelstaatregeringen besloten om met een noodplan hallen en hotels tot provisorische behandelingscentra om te bouwen voor lichtere gevallen.
Als risicogroep gelden vooral oudere mensen en mensen die al een ziekte onder de leden hebben. Bijna een kwart van de Duitse bevolking is ouder dan 60 jaar. Specialisten vrezen dat het aantal sterfgevallen met de verdere uitbreiding van het virus de hoogte in zal schieten. Dat schreef STERN dus ook al.
Een andere verklaring voor het lage aantal sterfgevallen in Duitsland zou volgens Italiaanse experts kunnen komen door het feit dat in Duitsland in het algemeen geen zogenaamde post mortem tests worden uitgevoerd. Dat zijn tests bij mensen die al gestorven zijn. Het RKI vindt deze ‘tests achteraf’ echter geen beslissende factor. “Wij gaan ervan uit dat de patiënten gediagnosticeerd werden voordat ze stierven”, aldus het RKI.
Daarom zijn tests na de dood “niet systematisch noodzakelijk”. Als een mens dus in quarantaine sterft, zonder in een ziekenhuis te zijn geweest, duikt hij met hoge waarschijnlijkheid niet in de statistieken met de corona doden op, zegt Giovanni Maga van de Italiaanse onderzoeksraad in een interview met Euronews.
BRON:
Berliner Morgenpost: Coronavirus-Tote: Sterben in Deutschland wenig daran?