Spaanse bibliotheken: uitgeleende boeken twee weken in quarantaine

Biblioteca Nacional de España

In de Duitse krant Frankfurter Allgemeine las ik een interessant bericht over de bibliotheken in Spanje. De auteur ervan baseert zijn stuk op een publicatie in het Spaanse dagblad El País.

Na de boekwinkels openen in Spanje “poco a poco” de bibliotheken hun deuren. Voor uitgeleende boeken geldt hetzelfde als voor reizigers die het land betreden: ze moeten eerst twee weken in quarantaine. Deze maatregel voor “teruggegeven publicaties wordt aangeraden, omdat een ontsmetting de werken kan beschadigen”, aldus de enkele pagina’s tellende richtlijnen voor de bibliotheken die het Spaanse Ministerie van Gezondheid deze week zal publiceren. Tot nu toe gaan alleen Spanje en Italië zo ver.

Pest en cholera overleefd
Volgens experts beschadigen vooral alcoholhoudende oplossingen en ozon nieuwere drukwerken. Daarom is het tijd voor het beste en goedkoopste ontsmettingsmiddel, schreef El País en citeert Arsenio Sánchez, de conservator van de nationale bibliotheek in Spanje: “Het besmettingsrisico bij nieuwe publicaties is groter dan bij producten van de vroege drukkunst”, zegt de vakman. Oudere boeken, die de pest en de cholera al hebben overleefd, zijn “chemisch zeer stabiel”, terwijl de kunststof in de kaften van de moderne werken en het industriële papier kwetsbaarder zijn.

Bij een groot deel van de Spaanse bibliotheken kunnen de uitgeleende boeken echter nog helemaal niet worden teruggegeven. In Madrid en Catalonië zal de opening van de bibliotheken nog tot juni worden uitgesteld, omdat de schermen van plexiglas en handschoenen ontbreken om de bibliothecarissen te kunnen beschermen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.