Het nut van de corona app

Wat doet de Duitse Corona-Warn-App eigelijk? In het begin dacht ik dat de app volkomen zinloos was. Immers, ik zou een waarschuwing krijgen als ik dicht in de buurt was geweest van iemand die bewezen besmet is met het coronavirus. Maar iemand die bewezen besmet is met het coronavirus, die is toch twee weken in quarantaine en niet met zijn smartphone onderweg? Denkfout.

Als iemand al een paar weken de app op zijn telefoon heeft geïnstalleerd en opeens positief op corona wordt getest, dan zal hij dit op zijn app vermelden. Om misbruik te voorkomen kan dat alleen met een code die door een arts of door iemand van de GGD wordt verstrekt. Daarna gaan GGD medewerkers aan de slag om te achterhalen met wie de besmette persoon de afgelopen twee weken in contact is geweest, omdat hij in die periode andere mensen besmet kan hebben. Familieleden, collega’s op het werk of teamleden van een sportclub zijn redelijk eenvoudig te traceren, maar de persoon achter hem in de rij van de supermarkt of de passagiers in de trein die hij dagelijks nam? Dat zijn anonieme personen.

Als ik nu één van de anonieme personen was geweest die een week eerder met hem in de trein zat én ik had net als hij de app geactiveerd, dan krijg ik – nadat hij zijn besmetting in zijn app heeft geregistreerd – automatisch een bericht dat ik een week geleden met iemand in contact ben geweest die nu besmet blijkt te zijn.

In de app staat precies beschreven hoe je met zo’n melding omgaat. Je kunt bijvoorbeeld je huisarts of de GGD raadplegen en vragen wat je het beste kunt doen. Wellicht dat twee weken quarantaine wordt aangeraden of om zelf een test te laten doen. In ieder geval is door de app een contactpersoon opgespoord die men zonder app nooit had gevonden. Dat is het doel van de app: het zoeken van personen die eerder met een besmette persoon in contact zijn geweest te vergemakkelijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.