Het oneindige verhaal

Klassiek kinderboek
Vanavond zendt Arte om 20:15 uur de film Die unendliche Geschichte uit. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Duitse schrijver Michael Ende. Het boek, dat in 1979 voor het eerst in Duitsland werd uitgegeven, is sindsdien in meer dan 20 talen vertaald. In 1982 verscheen de Nederlandse versie Het oneindige verhaal in een vertaling van Johan van Nieuwenhuizen. Een jaar later werd het bekroond met de Zilveren Griffel.

De hoofdpersoon is een 11-jarige jongen, Bastiaan Balthazar Boeckx, die gebukt gaat onder het overlijden van zijn moeder en als gevolg hiervan een stroeve relatie heeft met zijn vader. Hij vlucht weg in zijn fantasie en verzint verhalen. Op school wordt hij hierom gepest en hij is bovendien blijven zitten. Aan gymnastiek heeft Bastiaan wel de grootste hekel: hij is in geen enkele sport goed en wordt voortdurend uitgelachen. Op een dag rent Bastiaan, op de vlucht voor een stel pestkoppen, een kleine antiekwinkel binnen. Hij heeft een kort gesprek met de chagrijnige antiquair Karel Konraad Koriander, die een boek genaamd “Het oneindige verhaal” aan het lezen was. Bastiaan steelt het boek in een opwelling en rent dan naar school. Omdat hij te laat is en bovendien bang dat de antiquair inmiddels de politie heeft gebeld, verschuilt Bastiaan zich op het zolderkamertje van zijn school en begint te lezen.

Bastiaan wordt eerst geportretteerd als de lezer van het boek – een avonturenverhaal over Fantásië, een rijk waar zich alle menselijke fantasieën en verhalen afspelen. De Kleine Keizerin is ziek, en Fantásië wordt tegelijkertijd langzaam opgeslokt door het “Niets”. Dit hangt met elkaar samen. De Kleine Keizerin stuurt een jonge bode om een redmiddel voor zowel haar als Fantásië te vinden: de jonge Groenhuid Atréjoe, die op zoek moet gaan naar degene die Fantásië kan redden. Atréjoe verliest tijdens zijn zoektocht zijn paard Artax in de Moerassen van de Droefheid, maar krijgt er een nieuwe metgezel bij: de geluksdraak Foechoer. Tijdens een lange tocht met veel ontberingen belandt Atréjoe bij het Zuidelijk Orakel, Oeyoelála, dat hem vertelt hoe de Kleine Keizerin kan genezen: in de mensenwereld buiten Fantásië is er één kind dat de Kleine Keizerin bij haar nieuwe naam kan noemen. Lees verder op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_oneindige_verhaal

 

Die unendliche Geschichte
ARTE, 12 juli, 20:15 uur
https://www.arte.tv/de/videos/094676-000-A/die-unendliche-geschichte/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.