De dirigente

De Nederlandse filmproducent, filmregisseur en scenarioschrijver Maria Peters schreef een roman n.a.v. haar eigen film “De dirigent”. Dat staat op de laatste bladzijde van het gratis blaadje Kulturmovies, een brochure met informatie over de nieuwste filmhuisfilms in Duitsland. Vorige week liep ik langs het filmhuis Xenon Cinema in Schöneberg en nam een blaadje met bioscoopnieuws mee.

Ik las dat Maria Peeters een film maakte over Antonia Brico en haar strijd tegen discriminatie van vrouwen in de klassieke muziek. Vervolgens stelt het blad de vraag: waarom nu nog een boek? Maria Peters: “Een groot verschil tussen boeken en films is dat ik in mijn roman het innerlijke perspectief van mijn personages veel gedetailleerder kan weergeven. Daardoor komt de roman veel dichter bij Antonia en de andere personages dan dat dit in de film mogelijk is. En aangezien ik mijn budget niet voor een productiebedrijf moet rechtvaardigen, had ik veel meer vrijheden. Zo zijn er in het boek bijvoorbeeld meer scènes met orkesten – die moeten in het boek immers niet allemaal betaald worden.”

De tweede en tevens laatste vraag in Kulturmovies luidt of het schrijfproces bij het schrijven van de roman anders was dan bij het schrijven van het draaiboek voor de film. Maria Peters: “In ieder geval. Bij het schrijven van een draaiboek ga ik zonder veel omhaal te werk, voor de roman ben ik veel dieper in de taal gedoken. Bovendien was de omgang met de lectoren en adviseurs heel anders dan bij de onderhandelingen van de film. Er was meer geduld en ik heb veel ontplooiingsmogelijkheden en constructieve feedback teruggekregen. Ik heb bij dit alles waanzinnig veel plezier gehad.”

De roman verscheen dit jaar onder de titel “Die Dirigentin” bij de Duitse uitgeverij “Hoffmann und Campe Verlag”. Het boek is vertaald door Stefan Wieczorek.

Roman: Die Dirigentin
Auteur: Maria Peters
Vertaler: Stefan Wieczorek
Verkrijgbaar vanaf: 05.08.2020
Uitgeverij:Hoffmann und Campe Verlag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.