Mondkapjes vooral werkzaam als iedereen ze ook draagt

Robert Koch-Institut

Vanaf vandaag geldt in Nederland een mondkapjesplicht. In het land is al langere tijd een ware welles-nietes discussie aan de gang. Veel inwoners gedragen zich daarbij als kleine kinderen. Alles draait om het opzetten van een mondkapje, niet meer en niet minder. In Duitsland is het ondertussen al de gewoonste zaak van de wereld om er eentje bij je te hebben en zo nu en dan op te zetten. Zelf draag ik hem gemiddeld 20 minuten per dag: tien minuten in de S-Bahn en tien minuten in de supermarkt. Dat is alles. Wat zegt het RKI, de Duitse pendant van het RIVM, eigenlijk over het dragen van mondkapjes? Wel, dat heb ik even opgezocht:

“Het Robert Koch-Institut (RKI) adviseert het in het algemeen het dragen van een mondkapje (hier “Mund-Nasen-Bedeckung” genoemd, bedoeld wordt een kapje dat mond en neus bedekt) in bepaalde situaties in de openbare ruimte als een verdere bouwsteen om risicogroepen te beschermen en de besmettingsdruk en daarmee de uitbreidingssnelheid van COVID-19 in de bevolking te reduceren. Dit advies berust op onderzoeken die bewijzen dat een relevant aandeel van SARS-CoV-2 besmettingen ongemerkt verloopt. Dat betekent op een tijdstip voor het optreden van de eerste ziektesymptomen.

Een gedeeltelijke reductie van de ongemerkte overdracht van infectieuze druppels door het dragen van een mondkapje zou op populatieniveau tot een vertraging van de uitbreiding kunnen bijdragen. Dit betreft overdracht in de openbare ruimte waar meerdere mensen samenkomen en zich langer ophouden (bv. werkplek) of waar de fysieke afstand van minimaal 1,5 meter niet altijd aangehouden kan worden (bv. bij boodschappen doen, openbaar vervoer). Het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte kan vooral dan in de zin van een reductie van het aantal besmettingen werkzaam worden, als zoveel mogelijk personen een mondkapje dragen.

Het dragen van een mondkapje draagt ertoe bij andere personen tegen fijne druppeltjes en partikels die je bv. bij het spreken, hoesten of niezen uitstoot, te beschermen (bescherming van derden). Hierbij is het belangrijk dat mond en neus bedekt zijn. Voor deze bescherming van derden door mondkapjes zijn ondertussen de eerste wetenschappelijke aanwijzingen. Er is echter daarvan uit te gaan dat de bescherming van derden met mondkapjes door ademventielen wordt gereduceerd. Mondkapjes met uitademventiel zijn daarom voor het hier nagestreefde doel minder geschikt. De zelfbescherming door mondkapjes is tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen.”

Lees de gehele tekst op de website van het Robert Koch Institut:
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Mund_Nasen_Schutz.html

 

VIDEO ENGELS

VIDEO DUITS

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.