Schemerdagen

Een zine is soort zelfgemaakt boekje, krantje of magazine.  Volgens Wikipedia worden ze op verschillende manieren samengesteld, van met de printer afgedrukte tekst tot tekeningen of zelfs handgeschreven tekst. Kleinere formaten worden wel mini-zines genoemd.

De schrijver Ilona Verhoeven uit Berlijn maakt al jarenlang diverse mini-zines. Onlangs presenteerde ze in het online programma van Concerto TV (vanaf min. 05:12) haar allernieuwste literaire mini-zine “Schemerdagen”. Ze ziet dit zelf als het beginnetje van een project. “Voor de komende edities wil ik ook grotere en dikkere maken. Dit is als het ware een soort proloog”, aldus Ilona.  Normaal verschijnen haar boeken bij Uitgeverij In de Knipscheer, maar deze mini-zines noemt ze “een tussenvorm van het schrijven, alsof ik met de lezers even naar de schrijftafel toe ga.”

“Schemerdagen” gaat over de huidige coronatijd, over het afstand houden, over het gemis van contact, etc. “Je mag elkaar bijvoorbeeld geen hand geven, maar wel een boekje”, zegt Ilona tijdens het interview van Concerto TV. Het verhaal “Schemerdagen” is geschreven in de ik-vorm, maar is wel fictief. Wie nieuwsgierig is, kan het boekje voor twee euro (exclusief verzendkosten) per e-mail (studio[AT]ilonaverhoeven.nl) bestellen. Het is ook verkrijgbaar bij Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam.


©Video: Ilona Verhoeven

Schemerdagen
een omhelzing
Tekst en beeld: Ilona Verhoeven
©Ilona Verhoeven

www.mixedmediasoup.com

Ilona Verhoeven is schrijver, journalist en kunstenaar. In 2019 publiceerde ze haar derde boek bij uitgeverij In de Knipscheer, een bundel met verhalen en foto’s getiteld In het licht. In het najaar van 2016 verscheen van haar hand bij uitgeverij In de Knipscheer de bundel Fiets onder de waterspiegel, met korte verhalen en foto’s, waarvan in 2018 een tweede druk is uitgekomen. In 2012 publiceerde ze, ook bij In de Knipscheer, haar eerste boek Voor de eerlijke vinder, een verzameling verhalen en collages. Het boek was genomineerd voor de Academica Literatuur Prijs, voor het beste debuut van het jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.