Wie niet luisteren wil…harde lockdown in zicht

Met meer dan 28.000 nieuwe besmettingen en bijna 500 doden binnen 24 uur blijven de coronacijfers in Duitsland hoog. Vermoedelijk wordt morgen het besluit genomen om vanaf aanstaande woensdag de scholen en winkels te sluiten en maakt Duitsland zich op voor een harde lockdown tot tenminste 10 januari.

Volgens een artikel in Der Spiegel zou de lockdown wel eens langer kunnen duren. Duitsland, het voormalige voorbeeld van de coronabestrijding, geldt nu als voorbeeld van hoe je het niet moet doen. Daarom kondigde minister-president Michael Kretschmer al aan dat in zijn deelstaat Sachsen aanstaande maandag de lockdown van start gaat en de meeste winkels en ook de scholen gesloten zullen zijn. Ook minister-president Markus Söder (Bayern) en Armin Laschet (Nordrhein-Westfalen) willen zo snel mogelijk harde maatregelen invoeren.

Realistisch gezien kunnen we niet voorspellen en uitroepen dat de einddatum van een lockdown op 10 januari ligt, schrijft SPD-gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach aan Der Spiegel: “Het zal veel moeilijker zijn om de signaalwaarde van 50 per 100.000 inwoners in zeven dagen tijd tot die datum te bereiken dan de meeste politici waar willen hebben. En als de harde lockdown pas op 21 december zou beginnen, dan is 10 januari volledig onrealistisch.”

Modelberekeningen van de universiteit van Saarland (bekijk hier in het Duits) geven aan dat Lauterbach wel eens gelijk zou kunnen hebben. Een onderzoeksteam heeft verschillende scenario’s besproken. De wetenschappers gaan daarbij van een soortgelijke lockdown zoals in het voorjaar uit: de scholen schakelen compleet om op online-onderwijs en alleen winkels voor de dagelijkse levensbehoeften en dokterspraktijken blijven geopend.

In het eerste scenario wordt gekeken wat er gebeurt als een dergelijke lockdown al op 14 december begint en er tussen kerst en Nieuwjaar geen versoepelende maatregelen worden ingevoerd. In dat geval zou het doel van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zeven dagen begin januari bereikt kunnen zijn.

In het tweede scenario gaat de lockdown ook op 14 december van start, maar nu worden tijdens de kerstdagen persoonlijke contacten toegestaan. Op die manier zou de beoogde signaalwaarde van 50 midden januari bereikt kunnen worden.

In het derde scenario gaat de lockdown pas op 27 december van start: winkels blijven tot kerstavond open. In dit geval zou een signaalwaarde van 50 pas eind januari bereikt kunnen worden. Volgende de berekeningen zou het huidige aantal coronadoden van 20.000 zich verdubbelen tot 40.000 sterfgevallen.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.