Tweede harde lockdown in Duitsland een feit

Vanochtend maakte bondskanselier Angela Merkel bekend dat op woensdag 16 december de tweede harde lockdown van dit jaar in werking treedt. Gedupeerd zijn o.a. de middenstand en de scholen. De regering biedt financiële hulp voor alle getroffenen aan.

Vanaf woensdag gaan in Duitsland de winkels tot 10 januari 2021 op slot. Alleen winkels voor de dagelijkse levensbehoefte mogen open blijven. Hieronder vallen supermarkten, reformhuizen, speciaalzaken voor baby’s, apotheken, drogisterijen, benzinepompen, autowerkplaatsen, fietsenmakers en banken. Kappers mogen niet aan het werk. Bovendien moeten scholieren en kinderen uit kinderdagverblijven vanaf woensdag drie-en-een-halve week thuisblijven. Uitzonderingen en een noodopvang zijn mogelijk. In bepaalde Duitse deelstaten geldt deze regel al vanaf morgen.

Volgens Merkel was de zgn. lockdown-light niet voldoende. De exponentiële groei van het aantal coronabesmettingen kon een lange tijd worden gestopt. Daarna was er echter sprake van een “zijwaartse beweging” en sinds enkele dagen is er wederom sprake van een exponentiële groei.

Het plan is altijd geweest om een overbelasting van het gezondheidssysteem te voorkomen, zei Merkel. De nu besloten strengere maatregelen hebben uitwerkingen op de feestdagen. Maar: “We zijn tot handelen gedwongen en handelen nu ook.”

Alle reeds geldende maatregelen, zoals de sluiting van de horeca (m.u.v. take-away verkoop), culturele instellingen en bedrijven/instellingen op het gebied van recreatie en vrije tijd, worden tot 10 januari verlengd.

Merkel aan het woord:

Alcohol
Het in het openbaar drinken van alcohol zal van 16 december tot en met 10 januari worden verboden. Overtredingen worden met boetes bestraft.

Contacten
Privé samenkomsten met vrienden, familie en kennissen zullen worden beperkt tot twee huishoudens en maximaal 5 personen. Kinderen tot 14 jaar worden niet meegerekend.

Kerst
Voor de kerstdagen van 24 t/m 26 december gelden als uitzondering op de contactbeperkingen ontmoetingen 4 extra personen uit de naaste familie.

Oud & Nieuw
Op oudejaars- en nieuwjaardag gelden in heel Duitsland samenscholingsverboden. Daarnaast geldt op plekken met veel publiek, die door de deelstaten zelf worden bepaald, een vuurwerkverbod. De verkoop van vuurwerk zal dit jaar in zijn geheel worden verboden. Het wordt, aldus de Beierse minister-president Markus Söder, “een stil oud en nieuw”.

Godsdiensten
Godsdiensten in kerken, synagogen en moskeeën en bijeenkomsten van andere geloofsgemeenschappen zijn alleen toegestaan als de minimale afstand van 1,5 meter gegarandeerd kan worden. Er geldt een mondkapjesplicht, het zingen is verboden. Indien een grote opkomst wordt verwacht, dienen de bezoekers zich aan te melden.

Corona ondersteuning
De corona-ondersteuning voor ondernemers en de handel zal worden uitgebreid. Het maximaal te verstrekken bedrag zal van € 200.000 tot € 500.000 worden verhoogd. De maximale tegemoetkoming is voor direct en indirect gedupeerde bedrijven gepland. Voor deze ondernemingen zullen bovendien voorschotten zoals in november en december worden verstrekt. De overbruggingshulp III zal tot de zomer gelden.

Avondklok
De Beierse Minister-president kondigde extra maatregelen aan. Daarbij gaat het om een avondklok voor heel Beieren. Tot nu toe gold deze maatregel van 21.00 tot 06.00 uur in hotspots met meer dan 200 nieuw besmettingen per 100.000 inwoners in zeven dagen.

Besluiten op papier
De tekst van alle besluiten die vandaag tijdens de telefonisch conferentie tussen de bondskanselier en de minister-presidenten van de deelstaten zijn genomen, kunnen in dit pdf-document van de Duitse regering worden nagelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.