In de ban van de ring

©Allard van Gent

De musea in Berlijn zijn dicht, maar het Schöneberg Museum bij mij om de hoek toont ook kunst buiten de deur. Niet te overzien zijn de ringen die sinds kort aan de zijgevel hangen. Deze blikvanger in de openbare ruimte blijkt onderdeel te zijn van het project DRAUSSENSTADT en is gemaakt door de in Berlijn levende kunstenaar Nils Völker.

Ringen
Ze zijn er in diverse kleuren en vormen. Als reddingsboei van robuust kunststof ontbreken ze op geen enkel schip. We kennen ze echter ook uit onze vrijetijd – eenkleurig, met motieven of zelfs met de kop van een flamingo erop. Hun basisvorm is de ring. Ze worden in vorm gehouden door lucht.

Floating Rings
Door middel van rotatiegieten ontstonden vijftien sculpturen van polymeergips. Deze speciale materiaalmix van gips en kunsthars wordt ook gebruikt bij 3D print of bij podiumbouw. Overdag stralen de Floating Rings in hun opvallende kleuren. Kijk je echter wat nauwkeuriger, dan ontdek je een bedrieglijk echte plooienval. Maar pas bij het invallen van de schemering beginnen in het midden van iedere zwemband vele kleine LED-lampjes te branden die het gehele kunstwerk in beweging brengen. Het elektrische licht volgt daarbij een door de kunstenaar vastgelegde choreografie. Het trekt (Engels to float: zweven, zwemmen) van band naar band, blijft hier en daar even staan en laat daarbij steeds nieuwe vormen ontstaan.

Net als in al zijn werken gebruikt Nils Völker ook in deze installatie alledaagse dingen en doorgrondt de grenzen van kunst en het leven van alledag, waarneming en werkelijkheid. Door seriële opeenvolging laat hij ons steeds een nieuwe blik op het gekozen object werpen en creëert d.m.v. elektronica en programmering een veranderlijk, bijna organisch aandoend oppervlak.

De installatie Floating Rings is ontstaan in het kader van het initiatief Draußenstadt van de Berlijnse senaat voor cultuur en Europa en beleefde zijn première in het museum Tempelhof-Schöneberg. Het kunstwerk is t/m 31 maart 2021 te bewonderen.

Nederland
Nils Völker (geb. 1979 in Aalen, Baden-Württemberg) woont sinds 2004 in Berlin. Meer installaties van hem bevinden zich in openbare collecties in Duitsland, China en Nederland. Het museum Voorlinden in Wassenaar toonde in 2020 twee keer een werk van hem. Eerst tijdens de groepstentoonstelling Momentum en bij de huidige expositie Listen to Your Eyes. Eerder nam hij deel aan andere groepsexposities in Nederland, te weten aan het Rewire Festival in Den Haag (2011) en Energy Academy Europe in Groningen (2016).

In 2015 hield hij met NINETEEN zijn eerste solo tentoonstelling in Nederland met veruit de grootste installatie die hij tot dan toe had gerealiseerd. Deze werd wegens het succes verlengd.

Museum Tempelhof-Schöneberg
Hauptstraße 40 /42
10827 Berlin
Website

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.