Niet reageren

Op iedere door de overheid afgekondigde maatregel om de uitbreiding van het coronavirus beter onder controle te krijgen, regent het reacties die net zo besmettelijk zijn als het virus zelf.

Het gaat om het geld, schreeuwt de een. Het virus is een leugen, roept de ander. In al deze reacties lees je tussen de regels door dat de reageerders het niet meer pikken. De harde kern van deze groep reageerders vormen de trollen.

Het is geen geheim dat voor de trollen – deze wezens hebben hun bestaan aan het internet te danken – de pandemie een groot geschenk is. Zij hitsen de twijfelende lezers iedere dag flink op en scanderen stellingen die al snel voor waarheid worden aangenomen. Dat moet voor de trollen zoiets als een orgasme zijn: je roept het een en ander, iedereen gaat het vervolgens herhalen en opeens zijn er journalisten die jouw verzinsels oppikken en er de nodige tijd en aandacht aan besteden. Je eigen waarheden kunnen maken, wat een cadeau!

Momenteel loopt het met die dubieuze waarheden flink uit de hand. De bestorming van het Capitool is hier een goed voorbeeld van. Om deze populistische volksophitserij van de trollenlegers een halt toe te roepen, pleit ik ervoor dat er niet meer op nieuwsberichten gereageerd kan worden. Ik vond het altijd al raar dat mensen op columns konden reageren. Een column lees je bij het ontbijt en daarna ga je over tot de orde van de dag, wat je ook van die column vindt. Of je leest hem op een ander tijdstip, maar ook dan ga je daarna over tot de orde van de dag. Of je gaat naar bed. Wil je de columnist het vuur aan de schenen leggen, dan start je een polemiek. Punt. Maar bij een column horen geen lezersreacties. Daar zitten noch de lezers van de krant of het tijdschrift, noch de columnisten op te wachten.

Terug naar de trollen. Ik pleit ervoor dat naast de reguliere media ook Facebook, Twitter en andere grote sociale platforms een maand lang de mogelijkheden op berichten te reageren buiten werking stellen. Een soort digitale lockdown. Oké, een paar onschuldige emoticons mogen actief blijven zoals de lachende smiley, het duimpje omhoog en een hartje. Meer niet. Het schrijven van een reactie is uit den boze c.q. is onmogelijk.

De kans is groot dat de trollen vervolgens op dubieuze platforms tekeer gaan en schreeuwen wat zij van de censuur vinden, dat het volk altijd de pineut is, dat de tegenstander nepnieuws verbreidt, bla, bla, bla. Dat lucht vast en zeker op en heeft misschien wel een helende werking. Ik kan me zelfs goed voorstellen dat op die manier veel trollenlevens een vroegtijdig einde beleven. Aan dat onderwerp kunnen de reguliere media dan weer de nodige aandacht besteden. Bij het ontbijt zal ik het nieuws met genoegen lezen en daarna overgaan tot de orde van de dag. Of ik lees het op een ander tijdstip en ga daarna over tot de orde van de dag. Of ik ga naar bed.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.