Massamoorden op Mallorca

Het is precies 85 jaar geleden dat op Mallorca massamoorden plaatsvonden. De Nederlandse schrijver Jean Schalekamp publiceerde hierover in 1983 het boek Van een eiland kun je niet vluchten. Hij trok eind jaren ’70, begin jaren ’80 met zijn cassetterecorder over het eiland om de gesprekken met de overlevenden op te nemen.

Het boek bood hij ook bij Spaanse uitgeverijen aan, maar die wezen het uit angst voor represailles van de toen nog zeer actieve groepjes neofascisten van de hand. In Nederland bleef het boek vrijwel onopgemerkt. Om die reden verscheen in 1999 een vernieuwde, uitgebreidere uitgave van het boek bij uitgeverij Aspekt.

In 1981 verscheen de fraaie Catalaanse documentaire D’una illa hom no en pot fugir. Deze kan via de onderstaande Vimeo-link in zijn geheel worden bekeken. De film volgt de Nederlandse schrijver op Mallorca bij zijn voorbereidingen voor het boek. In de openingsscene zien we hoe Schalekamp met een cassetterecorder en een notitieboekje aan het werk is. Bijzonder detail: vanaf minuut 4 praat hij over de Spaanse vluchtelingen in Nederland en zijn herinneringen aan een Nederlands liedje dat eindigt met de woorden “Die arme, arme Spaanse vluchteling”. Vervolgens horen we een fragment van dit Nederlandse liedje.

LINK NAAR DE VIDEO 

 

Van een eiland kun je niet vluchten
Auteur: Jean A. Schalekamp
ISBN: 9789075323450
Soort boek: Paperback / softback
Aantal pagina’s: 222
Publicatie datum: 01-01-1999
Prijs: € 16.95

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.