DE OGEN VAN TATORT

Tatort is een stukje Duitse cultuur. De eerste aflevering werd uitgezonden op 29 november 1970. De serie kent in Nederland ook een groot aantal liefhebbers die vrijwel iedere zondagavond naar Duitsland 1 kijken. Vanaf de jaren 80 tot aan het begin van deze eeuw was Tatort te zien bij de TROS en de AVRO.

De begintune is net zo herkenbaar als de twee ogen en de benen van de wegrennende man. Voor de liefhebbers heb ik een paar weetjes op een rij gezet.

Van wie is de begintune van Tatort afkomstig?
De muziek is geschreven door de inmiddels 85-jarige Berlijnse saxofonist Klaus Doldinger. De tune werd voor het eerst in 1970 uitgezonden en later nog twee keer (1979 en 2004) licht aangepast.

Van wie zijn die twee ogen die je in het begin altijd ziet?
Deze ogen zijn inmiddels de beroemdste ogen van Duitsland en zijn van de Beierse acteur en later zakenman Horst Lettenmayer. De opname dateert uit 1970. Lettenmayer was toen 30 jaar. Zijn ogen brachten hem financieel gezien geen rijkdom. Destijds ontving hij voor de opname 400 Duits Mark (ca. 20 euro).

Wie is de wegrennende man?
Dat is ook Horst Lettenmayer. De opname ontstond op de voormalige luchthaven München-Riem.

Leuke scène: De pers is te gast bij de opnamen van een Tatort aflevering in Keulen. Te zien zijn de beide hoofdcommissarissen Max Ballauf (Klaus Behrendt) en “Freddy” Schenk (Dietmar Bär). Saxofonist Klaus Doldinger speelt als straatmuzikant een mini-rolletje.
Zo ziet de scène er uiteindelijk uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.