Grondlegger gestalttherapie in Schöneberg

Gedenkplaat in de Ansbacher Straße 53, tussen de Wittenbergplatz en Kurfürstenstraße.

Mijn nieuwe huisartspraktijk in Schöneberg bevindt zich in een huis waar tussen 1896 en 1908 de vooraanstaande psychiater en psychotherapeut Fritz Perls woonde. Dat las ik onlangs op de gedenkplaat naast de voordeur.

Er staat ook op vermeld dat Perls in 1933 naar Nederland, Zuid-Afrika en de VS emigreerde. Daarnaast staat erop geschreven dat hij de oprichter van de zgn. gestalttherapie was, samen met zijn vrouw Laura en Paul Coolman. Gestalttherapie is een wereldwijd erkende methode van de humanistische psychotherapie, aldus de gedenkplaat.

Perls vertrok in 1933, nadat Hitler aan de macht was gekomen, met zijn vrouw en hun oudste kind Renate naar Nederland. Een jaar later emigreerden ze naar Zuid-Afrika, waar Perls in 1941 Ego, honger en agressie schreef, dat hij een jaar later publiceerde.

Fritz Perls op Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.