Museum Barberini weer open: meesterwerken uit de Nederlandse Gouden Eeuw

Na een sluiting van twee weken opende het Museum Barberini in Potsdam gisteren weer zijn deuren. Bezoekers kunnen genieten van de actuele tentoonstelling Rembrandts Orient . Hierbij wordt aan de hand van 110 werken, waaronder meesterwerken van Rembrandt, Ferdinand Bol, Jan van der Heyden, Willem Kalf, Pieter Lastman en Jan Lievens, onderzocht hoe de schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw op invloeden van het Midden- en Verre Oosten reageerden. Lees onderaan deze bijdrage de geldende regels i.v.m. de coronapandemie.

Rembrandt en zijn tijdgenoten waren gefascineerd door de verre landen die in de 17e eeuw hun goederen voor het eerst in groten getale naar Nederland exporteerden. Het enthousiasme voor het vreemde werd een mode die aanleiding gaf tot een nieuw soort kunst: Het realisme van de schilderkunst werd gecombineerd met wensbeelden en fantastische projecties. Zelfs Bijbelse verhalen werden met exotische elementen verrijkt. Wat ons vandaag de dag opvalt is dat de keerzijde van deze toe-eigening van de wereld niet in beeld werd gebracht: het machtsevenwicht tussen culturen, dat zich ook uitte in slavernij, geweld, uitbuiting en handelsoorlogen.

Ferdinand Bol
Ehepaar in Landschaft, um 1647/50
Öl auf Leinwand, 103,2 x 91,8 cm
© Dordrechts Museum, Leihgabe der Cultural Heritage Agency 1948

De tentoonstelling richt zich op de beelden van het buitenland in die tijd. De Levant, het oostelijk Middellandse Zeegebied en Azië werden in Rembrandts tijd nog het Oosten genoemd. Vandaag is de term beladen, omdat het oriëntalisme van de 19e en 20e eeuw zijn eurocentrische houding oplegde. In de titel van de tentoonstelling “Rembrandts Oriënt” geeft de genitief aan dat het gaat om de ideeën die in die tijd met dit begrip werden geassocieerd.

De Oriënt en het oriëntaals waren een constructie van decorstukken, stereotypen en verbeelding. Het vreemde werd gewaardeerd en geïntegreerd in de levensstijl, maar de belangstelling ging niet zozeer uit naar de andere culturen, maar eerder naar de nieuwe reeks motieven en het prestige dat ermee gepaard ging. De ontmoeting tussen het Westen en het Oosten verliep niet op ogenhoogte. Deze houding is in grote delen van de westerse wereld tot op de dag van vandaag niet veranderd. De actualiteit van deze tentoonstelling ligt in de mogelijkheid om dit eurocentrisme, dat tot op de dag van vandaag voortduurt, ter discussie te stellen.

Rembrandt Harmensz van Rijn
David übergibt Goliaths Haupt dem König Saul, 1627
Öl auf Eichenholz, 27,4 x 39,7 cm
© Kunstmuseum Basel, Vermächtnis Max Geldner, Basel

Onder de meer dan 50 internationale bruikleengevers bevinden zich het Rijksmuseum in Amsterdam, de Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen, Dresden, het Prado, Madrid, de National Gallery of Art in Washington, de National Gallery Londen en het Kunsthistorisches Museum Wenen.

Deze tentoonstelling van het Museum Barberini, Potsdam, vindt plaats in samenwerking met het Kunstmuseum Bazel en onder de bescherming van H. E. Wepke Kingma, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Duitsland. De tentoonstelling was gepland voor de zomer van 2020 in Potsdam, maar werd vanwege de pandemie uitgesteld tot het voorjaar van 2021. In Bazel was de tentoonstelling te zien van 31 oktober 2020 tot 14 februari 2021.

Hygiënische maatregelen om het COVID-19 virus in te dammen
De gezondheid van de bezoekers en het personeel van het Museum Barberini is van het allergrootste belang. Dat staat vetgedrukt op de website van het museum. Om het bezoek zo aangenaam mogelijk, maar ook zo veilig mogelijk te maken, heeft het museum uitgebreide beschermings- en hygiënemaatregelen ontwikkeld, waaronder beperking van het aantal bezoekers, regulering van de toegangstijden door middel van time slot tickets, een geoptimaliseerde route dor het museum en uitbreiding van het aantal desinfectiepunten.

Het museum wenst iedereen “ondanks de nodige veiligheidsmaatregelen een inspirerende ontmoeting met kunst!”

Toegangskaarten

 • Toegangskaarten kunnen momenteel alleen 3 dagen van tevoren online (HIER) worden geboekt
 • Wie recht heeft op gratis toegang, kan online gratis een 0-Euro-Ticket reserveren.
 • Het museum vraagt begrip voor het feit dat momenteel slechts een zeer beperkt aantal tickets aangeboden kunnen worden.
 • Houders van jaarkaarten wordt gevraagd online een tijdslot te reserveren (er bestaat geen recht op een bepaald aantal tijdvensters per jaar).

Toegang tot het museum

 • Reserveer een bindend tijdvenster voor toegang tot het museum en kom op tijd op de gereserveerde toegangstijd
 • Al buiten voor het museumgebouw moet een medisch mondkapje (FFP2, OP of KN95) worden gedragen.
 • Het museum is verplicht de contactgegevens van de bezoekers te registreren voor het eventueel opsporen van contacten; deze gegevens zullen worden vernietigd nadat de bewaarperiode van 4 weken is verstreken
 • Bij de ingang van het museum wordt zonder lichamelijk contact de lichaamstemperatuur van iedere bezoekers gemeten: als deze hoger is dan 38°C, mag het museum niet bezocht worden (terugbetaling van het ticket is in dit geval niet mogelijk)

Hygiënische maatregelen en gedragsregels

 • In het belang van iedereen vraag het Museum Barberini het museum alleen te bezoeken als je je gezond voelt.
 • Het dragen van een medisch mondkapje (OP, FFP2 of KN95; alleen zonder uitademventiel) is volgens de huidige regels ter inperking van de coronapandemie verplicht
 • Houd een afstand van ten minste 1,5 meter
 • Handen desinfecteren
 • Volg de aangegeven route

  De suppoosten zorgen ervoor dat er in de afzonderlijke tentoonstellingsruimten slechts zoveel mensen aanwezig zijn dat de vereiste afstand in acht genomen kan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.