Corona, stel je niet aan

De opkomst der onverschilligheid aan het begin van de 20e eeuw.

Pakweg de afgelopen 20 jaar is er volgens mij sprake van een wereldwijde toename van onverschilligheid. De coronapandemie blijkt een mooie graadmeter te zijn en maakt duidelijk hoe de wereld er vandaag de dag bij staat. Hoeveel onverschilligheid zich heeft verzameld en wat de consequenties zijn. Onverschilligheid is ook een gebrek aan vertrouwen, een gebrek aan respect voor je medemens, het leven, voor het bestaan, voor de kosmos, voor God of hoe je het ook noemen wilt.

Volgers
Hoezo pandemie, hoezo virus? Die vraag stelden enkele mensen zich aan het begin van de pandemie hardop en al snel kregen ze volgers, en dat niet alleen op Facebook en Twitter. Er werden demonstraties georganiseerd, want deze mensen lieten zich niks wijsmaken door de politici en de wetenschappers. Het is een griepje, luidde het credo.

Inmiddels zitten we in de vaccinatieperiode en kijk, nu manifesteert die onverschilligheid zich opnieuw. Ik heb een goed immuunsysteem, dus waarom zou ik zo’n gevaarlijk vaccin in mijn lichaam laten spuiten? En hup, daar schieten de volgers weer als giftige paddenstoelen uit de grond. En dat niet alleen op Facebook en Twitter.

Goed immuunsysteem
Duizenden mensen, mezelf incluis, weten inmiddels uit eigen ervaring dat een goed immuunsysteem geen garantie is om niet besmet te raken. Deze onverschillige personen vormden aan het begin van de pandemie nog een gevaar voor de volksgezondheid, omdat ze alle coronamaatregelen belachelijk maakten en in de wind sloegen.

Maar gelukkig neemt dat gevaar met de dag af. Het staat namelijk vast dat degenen die zich niet laten vaccineren, vroeg of laat met het coronavirus worden besmet. Immers, de coronamaatregelen worden versoepeld en daardoor lopen de niet gevaccineerde mensen een steeds groter risico besmet te raken, hoe sterk hun immuunsysteem ook is. Het deert ze echter niet, want ze hebben wel vaker een griepje gehad. Bovendien is de kans dat je eraan sterft zeer gering.

Niks aan de hand
In de toekomst zullen we mensen tegenkomen die zwaar hoestend en zwetend van de koorts roepen dat ze de griep hebben opgelopen. Dat ze niets meer kunnen ruiken en ook hun smaakvermogen er tijdelijk de brui aan geeft, dat houden ze liever voor zichzelf. En als ze merken dat de griep dit keer wel erg heftig is, dan zullen ze dat gewoon op de koop toenemen. Niks aan de hand. Hoezo pandemie, hoezo virus?

Ook te lezen op Metronieuws.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.