Franz Kafka in Berlijn

Op vrijdag 22 april presenteert het Theater Im Palais de voorstelling Ein bericht für eine Akademie van Franz Kafka. De acteur Guido Schmitt voerde dit stuk vijf jaar geleden voor het eerst op, eveneens in het Berlijnse Theater Im Palais.

De aap Rotpeter spreekt voor een academisch gezelschap over zijn vermenselijking. Hij heeft nauwelijks nog herinneringen aan zijn vorige leven als aap. Zijn nieuwe leven begint nadat hij tijdens een overtocht per schip van Afrika naar Europa gevangen wordt genomen. Op het schip wordt hij in een te krappe kooi gepropt en dient als object van smakeloze en grove grappen.

Het vernederde schepsel probeert uit zijn benarde situatie het beste te maken. Hij kan de vrijheid niet terugwinnen en dus zoekt hij een uitweg die hem in staat stelt te overleven: de aap imiteert de menselijke natuur totdat hij uiteindelijk, gekleed in een herenpak, een getuigenverklaring van zijn ontwikkeling aflegt.

Het verhaal is een parabel van de sociale bekrompenheid van de menselijke samenleving, het sterke verlangen naar erkenning en de macht van uitsluiting. Hier worden fundamentele vragen opgeworpen zoals het behoud van de identiteit en het mislukken van integratie door aanpassing – het eeuwenoude dilemma.

Dit bericht is afkomstig van Berlijn Vandaag, een nieuw project in navolging van Mallorca Vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.