Lesja Oekrajinka in Berlijn

Vandaag bezocht ik Lesja Oekrajinka (Oekraïens: Леся Українка), althans, de gedenkplaat van haar in de Johannisstraße 11 in Berlin-Mitte.

Deze dichteres was de dochter van de advocaat Petro Kossatch en de schrijfster Olena Pchilka en kwam op jonge leeftijd al met literatuur en cultuur in aanraking. Als kind ontmoette ze beroemde Oekraïense kunstenaars zoals de dichter en dramaturg Mychajlo Staryzkyj en de componist Mykola Lyssenko. Ze schreef haar eerste gedichten toen ze negen jaar oud was. In 1884 verschenen twee gedichten in het Lviv tijdschrift Sorja;op die plek gebruikte ze voor het eerst het pseudoniem Lessja Ukrajinka.

Ze was een groot muzikaal talent, maar wendde zich vanwege haar tuberculose tot de literatuur. Ze moest haar leven lang met deze ziekte worstelen. In haar gedicht Contra Spem Spero (“Tegen de hoop hoop ik”) komt de strijdlust en het optimisme tot uiting die haar ondanks haar ziekte nooit hebben verlaten.

In 1899 woonde en werkte ze in het huis in de Berlijnse Johannisstraße waarin destijds de particuliere kliniek Ernst von Bergmann was gehuisvest.

In Wenen hangt een gedenkplaat van haar in de Florianigasse 7.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.