Spreek met de Russen!

Grafiek ©PEN Zentrum Deutschland

Begin maart deden 16 Russische schrijvers en schrijfsters onder de hashtag #SkipPutin een oproep tegen Poetin en vóór een gesprek om de Russische bevolking duidelijk te maken dat Vladimir Poetin liegt. Ze riepen iedereen er toe op om alle communicatiemiddelen te gebruiken in de hoop dat de eigen taal gehoord wordt. Op de website van PEN Zentrum Deutschland, het Duitse deel van de internationale schrijversorganisatie PEN International, is de oproep te lezen. Hieronder de vertaling:

Als schrijvers richten wij ons tot iedereen aan die Russisch spreekt. Tot mensen van alle nationaliteiten. Tot moedertaalsprekers. Tot iedereen voor wie Russisch een tweede of derde taal is. Dat maakt nu niet uit.

Vandaag wordt de Russische taal door de Russische staat gebruikt om haat aan te wakkeren en de schandelijke oorlog tegen Oekraïne te rechtvaardigen.

De officiële staatsmedia verbergen de omvang van de agressie. Het Russische volk wordt jarenlang met leugens afgescheept. De onafhankelijke informatiebronnen zijn bijna volledig vernietigd. De oppositie is het zwijgen opgelegd. De staatspropaganda-machine werkt uit alle macht.

Juist nu is het van belang de Russische burgers de waarheid over de Russische agressie tegen Oekraïne te onthullen. Over het lijden en de verliezen van het Oekraïense volk. Over burgers die worden aangevallen en gedood. Over het gevaar voor het hele Europese continent. En mogelijk – met het oog op de nucleaire dreiging – voor de hele mensheid.

Ze hebben een gemeenschappelijke taal.

Dat is belangrijk.

Gebruik alstublieft alle communicatiemiddelen. Telefoon. Messenger. E-mail. Zoek contact met mensen die je kent. Kom in contact met mensen die je niet kent. Spreek de waarheid uit. Vladimir Poetin is blind en doof, misschien luisteren de mensen in Rusland naar degenen die hun hun taal spreken.

Deze onrechtvaardige oorlog moet gestopt worden.

#SkipPutin. Spreek met de Russen

Владимир Сорокин \ Vladimir Sorokin
Светлана Алексиевич \ Svetlana Alexievich
Людмила Улицкая \ Lyudmila Ulitskaya
Дмитрий Глуховский \ Dmitry Glukhovsky
Виктор Шендерович \ Victor Shenderovich
Мария Степанова \ Maria Stepanova
Сергей Лебедев \ Sergei Lebedev
Лиза Александрова-Зорина \ Liza Alexandrova-Zorina
Саша Филипенко \ Sascha Filipenko
Алиса Ганиева \ Alisa Ganieva
Виктор Мартинович \ Viktar Martinowich
Максим Осипов \ Maxim Osipov
Александр Генис \ Alexander Genis
Лев Рубинштейн \ Lev Rubinstein
Александр Иличевский \ Alexander Ilichevsky
Михаил Шишкин \ Mikhail Shishkin

Internationale ondersteuning van o.a.: Amir Hassan Cheheltan / J.M. Coetzee / Mathias Énard / Nuruddin Farah / Christoph Hein / Elfriede Jelinek / Pankaj Mishra / Herta Müller / Ilija Trojanow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.