Loving Highsmith in Berlijn

Vanaf donderdag 7 april zal de documentaire “Loving Highsmith” in de Duitse bioscopen te zien zijn. Twee dagen eerder vindt in Cinema Paris aan de Berlijnse Kurfürstendam een premièrevoorstelling plaats. Vóór aanvang van de film zullen de drie prominente Highsmith fans Dunja Hayali, Maxi Häcke en Hanns Zischler sleutelpassages uit romans van Highsmith voorlezen. De presentatie van deze avond, die inmiddels is uitverkocht, zal in handen zijn van Petra Gute. Na afloop van de film spreekt zij met de regisseuse Eva Vitija.

Zeise Kino in Hamburg toont op zondag 3 april om 11 uur een preview. De eerste Duitse premièrevoorstelling is op maandag 4 april om 21:15 uur in de City bioscoop in München.

Salzgeber, de distributeur van de film, beschrijft de documentaire als volgt:

Met romans als “Two Strangers on a Train” en “The Talented Mr. Ripley” maakte Patricia Highsmith wereldliteratuur. De verfilmingen bereiken een enorm publiek. Ondertussen houdt de meester van de psychologische thriller haar privéleven verborgen voor het publiek. Zelfs haar familie in Texas weet niet dat ze lesbisch is. Haar lesbische roman “Salt and its Price”/”Carol” kon ze in 1952 alleen onder een pseudoniem publiceren. Ze schrijft over haar eigen turbulente liefdesleven in haar dagboeken en notitieboekjes. Deze worden pas na haar dood ontdekt in een linnenkast in haar huis in het Zwitserse Ticino.

Patricia Highsmith rond 1955. Foto: Ellen Rifkin Hill/Courtesy Swiss Social Archives

Op basis van deze aantekeningen, die in het najaar van 2021 voor het eerst werden gepubliceerd op de 100ste verjaardag van de auteur, vertelt regisseur Eva Vitija over de liefdes en passies van Highsmith. Passages uit de boeken, voorgelezen door Maren Kroymann, worden afgewisseld met interviews met vroegere vrienden en Highsmiths familie, en met scènes uit de wereldberoemde verfilmingen van haar romans.

Vitija’s gelaagde liefdesbiografie neemt de kijker mee naar een rijk van verlangens en obsessies – en werpt een nieuw licht op een van de meest raadselachtige auteurs van de 20e eeuw. Maar “Loving Highsmith” is ook het portret van een generatie vrouwen die met Highsmith’s “Carol” de moed vond om te vechten voor hun recht op liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.