Unieke tentoonstelling met portretfoto’s van Angela Merkel door de jaren heen

Toen in de herfst van 2021 de ambtsperiode van de Duitse bondskanselier Angela Merkel afliep, eindigde ook voor Herlinde Koelbl een wereldwijd uniek project. Dertig jaar lang had de kunstenares en fotografe een van de machtigste politici van de wereld met haar camera geportretteerd.

De eerste opname ontstond in 1991. Destijds was Merkel net minister voor Vrouwen en Jeugd (Bundesministerin für Frauen und Jugend) in het kabinet van Helmut Kohl geworden. Het laatste portret stamt uit 2021: in dit jaar eindigde Merkels zestienjarige ambtsperiode als bondskanselier.

Herlinde Koelbl heeft met buitengewoon rustige en intieme close-ups het beeld vastgelegd van een politica die met toenemende mate in de media opduikt. De carrière van Merkel was niet te voorspellen. In Duitsland waren het tot dan toe enkel mannen die de posities innamen van bondskanselier of minister van Buitenlandse Zaken. Ook voor 1949 waren alle leidende posities van de staat in handen van mannen. In de Duitse geschiedenis was zij de eerste regeringsleider.

Lees verder op Berlijn Vandaag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.