Gespannen sfeer voor herdenkinsdagen in Berlijn

Het Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ via Wikimedia Commons)

Op 8 mei is het in Duitsland de “Tag der Befreiung” en wordt stilgestaan bij 8 mei 1945, de dag dat de Wehrmacht capituleerde en de Tweede Wereldoorlog was afgelopen. In Berlijn zullen op zondag en maandag diverse demonstraties en herdenkingen plaatsvinden.

Rusland viert 8 mei als de dag van de overwinning. Poetin gebruikt de gedenkdag in toenemende mate voor oorlogspropaganda. Met het oog op de demonstraties en herdenkingen op 8 en 9 mei in de Duitse hoofdstad spreekt de Berlijnse politie van momenteel van een “sensibele situatie”.

De politie liet gisteren weten dat op 15 gedenkplaatsen in Berlijn op zondag en maandag het dragen van Oekraïense of Russische vlaggen verboden is. Ook het dragen van militaire symbolen is niet toegestaan. Deze verboden gelden echter niet voor diplomaten en veteranen van de Wereldoorlog.

De maatregel geldt voor de gedenkplaatsen in het Treptower Park en in de Schönholzer Heide in Pankow. Eveneens gelden de maatregelen voor het Parkfriedhof Marzahn, het Museum Berlin-Karlshorst, de Bersarinplatz in Friedrichshain en de gedenkplekken in Buch, Staaken, Prenzlauer Berg, Wittenau, Rummelsburg en Alt-Hohenschönhausen.

Op alle andere openbare plekken zal het dragen van Oekraïense vlaggen “in principe” zijn toegestaan, aldus de politie. Bovendien zal op de herdenkplekken het Z-symbool verboden zijn. Deze letter wordt door voorstanders van de Russische oorlog gebruikt en staat voor „za pobedu“ („Voor de overwinning“).

Lees verder: Herdenkingen op 8 en 9 mei in Berlijn: Russische ambassade houdt agenda geheim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.